Sarajevo Fest 2023: Na programu forumi, radionice, koncerti i predstave

Peti Sarajevo Fest 2023, u organizaciji East West Centra Sarajevo, održat će se od 26. novembra do 2. decembra 2023. godine. Tema ovogodišnjeg festivala je “Šta ostaje?”.

Sarajevo Fest 2023 se odvija u svjetskoj mnogostrukoj krizi. Ništa više nije sveto savremenom svijetu – životi djece, životi izbjeglica i migranata, međunarodno pravo, Ujedinjene nacije, državni suverenitet, klimatska budućnost planete. Ako pogazimo sve principe života, zdravlja, prava, komunikacije, slobode, istine – šta ostaje?

“Naš svijet je na ivici eksplozije zbog ratova, zagađenja, terorizma, klimatskih promjena; političkih turbulencija; migracija, organizovanog kriminala, ubrzanog tehnološkog napretka i civilizacijskog zaostajanja u mnogim dijelovima svijeta. U tom haosu raznih kriza, sve češće društva i pojedinci postaju neosjetljivi na vitalne ljudske karakteristike: empatiju, slobodu i komunikaciju. Ako izgubimo osjećanje za najslabije u društvu; ako izgubimo slobodu govora; ako izgubimo međusobnu komunikaciju, šta će ostati? – pitanje je koje postavlja ovogodišnje izdanje festivala”, istakao je Haris Pašović, direktor Sarajevo Festa i East West Centra Sarajevo.

U okviru ovogodišnjeg Sarajevo Festa održat će se forum Denis de Reougmont, godišnji samit Evropske festivalske asocijacije, a koji će u Sarajevu okupiti preko 30 direktora, selektora i producenata važnih evropskih pozorišnih i muzičkih festivala i asocijacija festivala, kao što su: Finland Festivals, Ravenna Festival, Mittelfest, Het TheaterFestival, Horizon 50/200, International Theatre Festival Kontakt, Festival of Ljubljana, Divine Comedy Festival, CULTURESCAPES, Usedom Music Festival, European Festivals Forest, Gdansk Shakespeare Festival, Flanders Festival Gent, Wonderfeel, Yerevan International Theater Festival, uz učešče regionalnih i lokalnih predstavnika institucija iz kulture. Forum Denis de Reougmont bit će održan u Mozaik Start Up Studiju 26. i 27. novembra. Tema foruma je kulturna saradnja istočne i zapadne Evrope.

Prvog dana Sarajevo Festa 2023, 26. novembra s početkom u 19:00 sati, u Kamernom teatru 55, publika će moći uživati u dva koncerta posvećena tradicionalnoj muzici – koncertu nagrađivanog Kamernog hora Smjera za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu „Dogmatik“ pod dirigentskom palicom maestra Radeta Radovića, te u koncertu sevdalinki Ivane Đurić i Zanina Berbića.

“Dogmatik” je glas koji propituje ovozemaljsko materijalno, podcrtavajući vječnost. Pod znalačkim i discipliniranim vodstvom Radeta Radovića, interpretacije hora transcendiraju vrijeme i prostor, u jedinstvenom iskustvu koje dokazuje magičnu neobjašnjivost muzike.

Ivana Đurić i Zanin Berbić predstavit će klasike bosanske pjesme u jedinstvenom aranžmanu za dvije violine i glas. Ovo je prvi koncertni nastup vrsnih violinista nakon premijernog nastupa na ovogodišnjem Jazz Festu Sarajevo.

Ulaznice za koncerte moguće je rezervirati putem e-maila eastwest@eastwest.ba, te kupiti na blagajni Kamernog teatra 55 (svakim radnim danom od 10:00 do 12:00 i od 16:00 do 20:00 sati). Cijena ulaznice iznosi 15 KM, a jedna ulaznica vrijedi za oba koncerta.

Vizualni identitet ovogodišnjeg izdanja festivala kreirao je Enes Huseinčehajić.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Ministarstva kulture i sporta Federacije BiH, Grada Sarajevo i Turističke zajednice Kantona Sarajevo, a realizira se u saradnji sa Evropskom festivalskom asocijacijom, Visegrad Fund i Kreativnom Evropom. Partneri projekta su: Kamerni teatar 55 i Mozaik Startup Studio.

Više informacija o programu Sarajevo Festa 2023 možete pronaći na www.sarajevofest.com i www.enabletheatre.com

Radio AS