Sarajevo Film Festival najbolji turistički brend Kantona Sarajevo

Uoči početka 29. Sarajevo Film Festivala, u Meeting Pointu u Sarajevu upriličeno je druženje s predstavnicima medija te pokroviteljima Festivala, među kojima su i Vlada Kantona Sarajevo, Ministarstvo kulture i sporta i Turistička zajednica KS.

Dobrodošlicu svima, uz zahvalu medijima, poželio je direktor Sarajevo Film Festivala Jovan Marjanović, koji je predstavio program Open Air ovogodišnjeg Festivala, među kojima su i neki koje je poticajima podržala Vlada Kantona Sarajevo.

“Open Air program, pored tradicionalno najširem krugu publike zanimljivih naslova iz cijeloga svijeta, od ove je godine proširen na veći broj filmova i dodatno fokusiran na domaći film posebnom selekcijom u Ljetnom kinu Stari Grad”, izjavio je Marjanović.

U programu Open Air je film otvaranja 29. Sarajevo Film Festivala „Poljubite budućnost“ Nenada Čičin-Šaina, koji će biti prikazan 11. avgusta na nekoliko lokacija.

U Ljetnom kinu Coca-Cola biće prikazani filmovi “Opalo lišće” Akija Kaurismäkija, “Prošli životi” Celine Song, “Adaptacija” Spikea Jonzea, “Kraljevstvo životinja” Thomasa Cailleya, “Zaista, nikad nisi bio ovdje” Lynne Ramsay, “Asteroid City” Wesa Andersona i “Klub Zero” Jessice Hausner kojoj je ove posvećen program “Tribute to” (Posvećeno) – film koji će zatvoriti ovogodišnji Sarajevo Film Festival i čiji je jedan od producenata Obala Art Centar.

U Ljetnom kinu Stari Grad bit će prikazani filmovi „Samo kad se smijem“ Vanje Juranić, „Bosanski lonac“ Pave Marinkovića, „Sirin“ Senada Šahmanovića, „Smrt djevojčice sa žigicama“ Gorana Kulenovića, „Umri prije smrti“ Ahmeda Imamovića, „Kajmak“ Milche Manchevskog i „Hotel Pula“ Andreja Korovljeva.

“Hvala svima koji dijele naše vrijednosti i želju da se Sarajevo Film Festival razvija kao vrhunski međunarodni kulturni događaj širokog ekonomskog i društvenog uticaja za Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Hvala svim medijima koji nas prate”, rekao je Marjanović.

Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk izjavio je da na ovogodišnjem, 29. izdanju Sarajevo Film Festivala, dočekujemo 100.000 filmskih radnika, znalaca, entuzijasta i gostiju iz čitavog svijeta, koji u naš grad dolaze i vraćaju se zbog fantastičnog tima Sarajevo Film Festivala i grada koji zna dočekati goste.

“Sarajevo Film Festival je postavio Sarajevo na svjetsku mapu umjetnosti. Pobrinut ćemo se da tamo ne samo ostane, već i da postane jedan od svjetskih centara filmske industrije kroz ciljano ulaganje. Pored toga što je Sarajevo svake godine za vrijeme Sarajevo Film Festivala evropski i svjetski centar filma, za Bosnu i Hercegovinu Festival generiše ogromne prihode. Pored sredstava koje osiguravamo, donijeli smo odluku da će ugostiteljski objekti u ovom periodu raditi duže, javni prevoz do 2:30 sati ujutro, a festivalske aktivnosti će pokriti četiri gradske općine i Ilidžu”, izjavio je premijer Uk.

Ministar kulture i sporta KS KS Kenan Magoda izjavio je da se u vrijeme Festivala šalje najbolja slika našeg Sarajeva u svijet.

“Kroz 29 godina kvalitetnog rada, zahvaljujući gospodinu Purivatri i gospodinu Marjanoviću, Festival je svake godine kvalitetniji i bolji. Vlada Kantona Sarajevo i Ministarstvo kulture i sporta istinski su ponosni što su učestvovali u sufinansiranju filma koji će otvoriti 29. Sarajevo Film Festival, Poljubite budućnost Nenada Čičina-Šaina. Činjenica da su producenti ovog filma Matt Damon i Ben Affleck govori da podržavamo istinski ozbiljne projekte”, izjavio je ministar Magoda.

V.d. predsjednika Turističke zajednice KS Haris Fazlagić  naveo je da je Sarajevo Film Festival naš najveći brend.

“Naša sezona, koja traje 12 mjeseci, doživljava svoju kulminaciju upravo u augustu, u vrijeme održavanja Sarajevo Film Festivala. Što se tiče turizma, i sa stanovišta Turističke zajednice Kantona Sarajevo, upravo u tom periodu naš grad je pun stranih turista, traži se krevet više, to je ono što mi njegujemo i gajimo, i to ćemo raditi i u budućnosti. Ovom prilikom bih zahvalio Sarajevo Film Festivalu što smo mi njihovi partneri kao Turistička zajednica i što su oni naši partneri”, izjavio je Fazlagić.

Kao poklon publici, Sarajevo Film Festival dan prije službenog otvaranja Festivala, u suradnji s Filmskim Centrom Sarajevo predstavlja film iznenađenja: tek restaurirani klasik Filmskog Centra Sarajevo, dragulj bh. kinematografije. Film će biti prikazan u četvrtak, 10. augusta, u 20.30 sati u Ljetnom kinu Coca-Cola. Ulaz je slobodan, uz preuzimanje ulaznica online ili u Glavnom Box Officeu Sarajevo Film Festivala (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24).

Online prodaja ulaznica za filmove u programu 29. Sarajevo Film Festivala počela je danas, a ulaznice se mogu kupiti online putem web stranice Sarajevo Film Festivala www.sff.ba, na tickets.sff.ba i putem naše nove mobilne aplikacije počinje.

U Glavnom Box Officeu (Bosanski kulturni centar, Branilaca Sarajeva 24) prodaja ulaznica počinje 7. augusta.

Više informacija o Box Officeu na www.sff.ba.

29. Sarajevo Film Festival biće održan od 11. do 18. avgusta 2023. godine.

Radio AS