Sarajevo Film Festival: Otvoren poziv za prijavu priča za program “Suočavanje s prošlošću”

Otvoren je poziv za prijavu priča za program “Suočavanje s prošlošću” (Dealing with the Past) Sarajevo Film Festivala, koji Festival nastavlja razvijati uz podršku Fondacije Friedrich Ebert.

Poziv je otvoren za organizacije koje se bave temom ratnih sukoba i njihovim razumijevanjem i rješavanjem, a priče/svjedočenja prijavljuju se za predstavljanje na ovogodišnjem True Stories Marketu.

Program “Suočavanje s prošlošću” (Dealing with the Past) predstavlja dodatnu platformu za svjedočenja i priče koje mogu poslužiti kao baza za razvijanje filmskih scenarija, projekata i filmova. Cilj programa je pokretanje dijaloga u zemljama nastalim raspadom bivše Jugoslavije te suočavanje s problemima nastalim kao rezultat ratova u regiji.

U sklopu programa “Suočavanje s prošlošću” (Dealing with the Past), pokrenut je Sajam istinitih priča (True Stories Market), koji služi za prezentaciju priča i prikupljenih materijala (ličnih svjedočanstava).

Priče je potrebno dostaviti u formi teksta ispisanog na jednoj Word stranici, a odabrane priče će organizacije predstaviti rediteljicama/ima iz regije, koji bi na osnovu njih mogli razviti koncept za film.

Priče je potrebno poslati na mail dwp@sff.ba. Rok za prijavu je 26. juna 2023. godine. Sarajevo Film Festival snosi troškove smještaja i puta predstavnicima organizacija. Za više informacija molimo pišite na dwp@sff.ba. Program “Suočavanje s prošlošću” (Dealing with the Past) biće održan od 12. do 17. avgusta 2023., a 29. Sarajevo Film Festival biće održan od 11. do 18. avgusta 2023. godine.

Radio AS