Sarajevo: Instalacija “Pluća grada” zbog zagađenosti zraka već promijenila boju

Ispred Gradske tržnice Markale u Sarajevu početkom januara postavljena je instalacija “Pluća grada” kako bi se skrenula pažnja na štetne posljedice zagađenja zraka.

Nakon 25 dana od postavljanja, instalacija je vidljivo promijenila boju, što govori u prilog činjenici da građani Sarajeva svakodnevno udišu onečišćen zrak.

“Pluća grada” je instalacija koja ima za cilj skrenuti pažnju na štetne posljedice zagađenja zraka na ljudsko zdravlje te podstaći društvo da se aktivno uključi u rješavanje problema kvaliteta zraka.

Napravljena je od materijala u bijeloj boji, a biće 45 izložena dana svim vremenskim uslovima, uključujući oku nevidljive otrovne čestice iz vazduha, što će bez sumnje ostaviti velikog traga na njima. “Pluća grada” neće mjeriti zagađenost, ali će promjenom boje vizuelno prikazati koliko je zagađen zrak koji svakodnevno udišu građani Sarajeva.

Instalacija je postavljena u okviru projekta Zeleni ekonomski razvoj (GED) koji finansira Švedska, a realizuje Razvoji program Ujedinjenih nacija (UNDP).

Nakon postavljanja instalacija na prve tri lokacije: ispred Tržnice, u Vogošći i na Ilidži, “Pluća grada” će biti postavljena na najprometnijim mjestima i u drugim, partnerskim općinama GED projekta u Kantonu Sarajevo: Stari Grad Sarajevo, Novo Sarajevo i Ilidža.

Radio AS