Sarajevo među top 10 novogodišnjih turističkih destinacija

U organizaciji Ministarstva privrede Kantona Sarajevo, a u okviru stručno-edukativnog programa Osmog sajma bh. privrede, danas je na sajmištu održan prvi od četiri panela iz oblasti privrede. Panel na temu “Pravo vrijeme za nove grane turizma” organiziran je s ciljem predstavljanja potencijala novih, specifičnih oblika turizma za koje Kanton Sarajevo ima potencijal razvoja.

Panelistice Emina Nizić iz Turističke zajednice Kantona Sarajevo, predsjednica Udruženja turističkih privrednika BiH Edina Zagora i Sumejja Spahović Avdić, vlasnica “Ayemus toursa”, startupa osnovanog kroz program Ministarstva privrede KS za podršku mladima za osnivanje vlastitih biznisa, govorile su o potencijalima specifičnih grana turizma koje KS može iskoristiti kao specifičnost i komparativnu prednost u odnosu na regiju.

“Kulturno – historijski turizam je grana turizma koju mi možemo iskoristiti u dijelu specifičnosti vezanih za ratno razdoblje naše historije, to je takozvani dark turizam. To nama jeste teško, ali tu našu teškoću možemo iskoristiti i staviti u funkciju turizma, te tako dodatno razviti ovaj oblik turizma, jer je to naša prednost i po tome smo drugačiji od nekih drugih zemalja”, kazala je Emina Nizić.

Ona je navela primjer ratnog tunela – Tunela spasa na Dobrinji koji je iznimno posjećen i izaziva veliko interesiranje kod turista koji posjećuju Sarajevo. Kao jedan od specifičnih oblika turizma naveden je i seoski turizam, za koji Sarajevo ima ogroman potencijal, a koji je još nedovoljno iskorišten.

Sumejja Avdić pokrenula je startup u 2019. godini, netom prije početka pandemije. Kako je pandemija znatno utjecala na obustavu turizma, iskoristila je priliku postcovid perioda i umjesto ponude koju je planirala za turiste iz zemalja Zaljeva, okrenula se domaćim turistima s ponudom u oblasti zdravstvenog turizma koja je podrazumijevala rehabilitaciju i relaksaciju, nakon perioda bolesti i izolacije.

“To mi je pomoglo da održim posao, a po otvaranju granica u ponudu sam uvrstila i zimski turizam i školu skijanja, specifično namijenjene turistima iz Zaljeva. Oni ne znaju šta je snijeg i velika većina njih dolaskom u Sarajevo susretne se sa snijegom po prvi put u životu”, pojasnila je Avdić.

Da li je vrijeme za turizam i nove oblike turizma pitanje je na koje je Edina Zagora odgovorila pozitivno, istakavši da je upravo ovo vrijeme kad se turizam ponovo vraća na velika vrata na tržište, kao i da je ova godina već sada bolja čak i od rekordne 2019. godine.

“Ova 2019. godina uzima se kao mjerilo s obzirom na to da je to bila godina rapidnog rasta turizma kod nas, dok ne 2022. već sad bolja. Prognoze za narednu godinu su optimistične i obećavajuće. Ovo je pravo vrijeme za turizam, a zašto ne i za pokretanje nekih novih poslova u oblasti turizma”, kazala je između ostalog Zagora.

Tokom panela istaknuto je i da se vrhunac zimske sezone tek očekuje, obzirom da smo na pragu novogodišnjih praznika, a kako su istakle panelistice, Sarajevo je jedna od top destinacija koju su stručni turistički portali svrstali među deset najboljih destinacija za provođenje novogodišnjih praznika.

Radio AS