Sarajevo: Predstavljen bogat program obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine

Vlada Kantona Sarajevo i Grad Sarajevo pripremili su bogat program obilježavanja 25. novembra – Dana državnosti Bosne i Hercegovine. Obilježavanje je počelo već sinoć otvaranjem izložbe fotografija “Bruce Dickinson Live” Milomira Kovačevića Strašnog u Bosanskom kulturnom centru KS, a brojni sadržaji planirani su sve do 29. novembra. 

Obraćajući se na današnjoj konferenciji za medije na kojoj je predstavljen program, ministar kulture i sporta KS Samir Avdić zahvalio je Kovačeviću na izložbi koja svjedoči o čuvenom sarajevskom koncertu Brucea Dickinsona iz decembra ratne 1994. godine. Kako je rekao Avdić, izložba svjedoči o vremenu koje je bilo veoma teško i izazovno, a Strašni je svojim fotografijama ovjekovječio moment za generacije koje dolaze. 

Govoreći o pripremljenom programu, ministar Avdić je rekao da ga posebno raduje ponovna saradnja svih javnih kulturnih ustanova Kantona Sarajevo. 

“Još jednom smo pokazali odgovornost i senzibilitet prema vremenu i prostoru u kojem živimo, odnosno prema 25. novembru, kao jednom od najznačajnijih datuma u historiji Bosne i Hercegovine. Sve ono što je pripremljeno bit će za pamćenje. Iskreno vjerujem da će svi koji budu prisustvovali uživati u sadržajima”, naveo je ministar Avdić 

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić potcrtala je da će Grad Sarajevo, zajedno s partnerima, učiniti sve da Dan državnosti BiH bude obilježen dostojanstveno, a da je program prilagođen svim građanima. Između ostalog, nabrojala je da će 25. novembra biti položeno cvijeće na više lokacija, podignuta zastava BiH na brdu Hum, te održana svečana akademija u Vijećnici, na kojoj će biti dodijeljena i priznanja zaslužnim građanima. 

“Nadam se da ćemo svaki naredni Dan državnosti dočekivati u miru, zdravlju, lijepom okruženju”, poručila je gradonačelnica Karić. 

Direktor BKC-a Jasmin Duraković kazao je da je 25. novembar veoma važan, sudbonosan datum i treba ga obilježiti na adekvatan način. Objasnio je da je za kulturni dio programa zadužena ustanova na čijem je čelu, u saradnji s partnerima, poput Sarajevske filharmonije, kulturno-umjetničkih društava… 

Govoreći o izložbi Milomira Kovačevića Strašnog, rekao je da se radi o veoma bitnoj i važnoj priči iz opkoljenog Sarajeva koja je danas dio kulturne prošlosti grada. Pored ostalih sadržaja, pomenuo je i muzičko-scenski performans “Rock & Partisan Evergreen”, u kojem učestvuju muzičari, glumci, plesači, video majstori… Izvedba je planirana za 25. novembar u 20:00 sati ispred Narodnog pozorišta, ako to vremenski uslovi budu dozvoljavali. U protivnom, program će biti održan u BKC-u. 

Kovačević je na današnjoj konferenciji izrazio zadovoljstvo da s izložbom “Bruce Dickinson Live” učestvuje u programu obilježavanja Dana državnosti BiH. 

“Pripremajući izložbu, već mjesec sam u svojevrsnoj ratnoj atmosferi, ali ne onoj ružnoj, nego pozitivnoj, gdje smo kulturom i solidarnošću pridonijeli da ratne dane lakše proživimo i sačuvamo se i mentalno i fizički. Ovo je prvi put da se fotografije javno prikazuju”, naveo je Kovačević. 

Radio AS