Sarajevo: U subotu performans kojim se poziva na prestanak ubijanja naroda u Gazi

U subotu, 30. marta, sa početkom u 12:00 sati na Trgu Susan Sontag ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu biće održan umjetnički performans i postavljanje umjetničke instalacije “Svaki sat 9 nevinih” kao poziv na prestanak ubijanja naroda Gaze.

Ovaj događaj organizuju Fondacije Atelje za društvene promjene – ACT u saradnji sa bh. umjetnicom Iman Della Luna Glušac te pozivaju sve građane da im se pridruže te učestvuju u odavanju počasti nevinim izgubljenim životima i slanju zajedničke poruke trajnog mira, solidarnosti i zahtjeva za hitnim prekidom vatre u pojasu Gaze i svim drugim ratnim područjima širom svijeta.

“Neka ova gesta bude simbol zajedničkog izraza naše solidarnosti i suosjećanja prema svim ljudima čiji životi su prekinuti ili pogođeni ratnim stradanjima i zločinima”, poručuju organizatori.

Izložba podrazumijeva izlaganje ranjene dječje igračke a posjetitelji su pozvani da ponesu i sami predmet suosjećanja poput dječjeg plišanog medvjedića, cvijeća i sl. kao i poruke podrške za djecu koje više nema i za one koji trenutno preživljavaju u stravičnim ratnim okolnostima.

U srcu ove instalacije leži priča o izgubljenoj nevinosti djetinjstva zbog stravičnih posljedica rata. Dječja igračka, nekad simbol radosti i bezbrižnosti, sada je postao svjedok patnje i gubitka.

Njena ranjena forma ne samo da prikazuje fizičko razaranje, već i duboku emocionalnu traumu koja prožima svaki trenutak života djece pogođene ratom i zločinima.

Organizatori ističu da naziv instalacije “Svaki sat 9 nevinih” nije samo brojčani izraz, već snažan podsjetnik na bolnu stvarnost.

Broj 9 postavljen je kao krik za pažnjom, pozivajući ljudski rod da se suoči s težinom gubitka i potakne ga na unutarnju empatiju i akciju.

Ova interaktivna instalacija bit će postavljena 15 dana na trgu ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu te će svi ljudi koji to žele u narednom periodu moći na dostojanstven i prigodan način izraziti solidarnost i odati počast.

Radio AS