Sarajevska filharmonija i gosti iz Zagreba izvest će “San ljetne noći” u Narodnom pozorištu Sarajevo

Jednu od najromantičnijih partitura iz pera Felixa Mendelssohna, “San ljetne noći” op.61, Sarajevska filharmonija izvest će u subotu, 1. aprila 2023. godine uz goste iz Zagreba.

Ovo djelo, inspirisano istoimenom komedijom engleskog književnika Vilijama Šekspira, ubraja se u jedno od najpoznatijih djela njemačkog kompozitora F. Mendelssohna-Bartholdya. Uz vokalne dijelove uključuje i čisto orkestarske, od kojih se svakako ističe svjetski poznati Svadbeni marš. Osnovna tema je mašta, iluzija, odsanjani san svih likova koji su ušli u vilinsku šumu krećući se u nadnaravnom svijetu vilinskih sila, atmosferi čudesne, mirisne i mjesečinom obasjane ljetne noći.

Uz orkestar Sarajevske filharmonije, koji će predvoditi Jasenka Ostojić, dirigentica i redovna profesorica na Muzičkoj akademiji Sveučilišta u Zagrebu, u ovaj čarobni svijet će nas uvesti sopranistica Josipa Lončar i mezzosopranistica Emilia Rukavina, te ženski horovi Muzičkih akademija iz Zagreba i Sarajeva. Koncert se održava u Narodnom pozorištu Sarajevo s početkom u 20 sati.

Ulaznice po cijeni od 10, 20 i 30 KM mogu se obezbijediti preko platforme www.kupikartu.ba, kao i na svim njihovim prodajnim mjestima.

Radio AS