Sarajevski učenici donacijom cipela podržali projekat “Stazom sjećanja”

Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović je zajedno sa učenicima Prve osnovne škole Ilidža i Četvrte gimnazije Ilidža, donacijom cipela na centralnom trgu na Ilidži podržala projekt “Stazom sjećanja”.

Memorijalni centar Sarajevo u saradnji sa Gradom Sarajevo realizuje projekt “Stazom sjećanja 11.541…” s ciljem odavanja počasti svim građanima Sarajeva koji su ubijeni tokom opsade grada, najdužoj u modernoj historiji čovječanstva.

Ministrica Hota-Muminović tom prilikom naglasila je važnost ovog projekta u kontekstu kolektivnog pamćenja.

“Ovaj simbolični čin polaganja para obuće predstavlja skromni doprinos kolektivnom sjećanju i podsjećanju da su ovim stazama koračali građani i branitelji Bosne i Hercegovine. Ovim činom se bar na tren stavljamo u njihove živote. Kao i mi, to su bili ljudi sa svojim porodicama, profesijama, nadama, željama i planovima, a njihovi životi su naprasno ugašeni uslijed agresije na Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu. Naša zadaća je da njegujemo sjećanje na naše ubijene sugrađane s poštovanjem i ljubavlju, jer njihov otpor i žrtva tada je danas naša sloboda. Ne trebamo izgubiti iz vida da živimo u gradu heroju”, poručila je ministrica Hota-Muminović.

Direktor Memorijalnog centra Sarajevo Ahmed Kulanić današnji događaj iskoristio je da ponovo pozove građane da doniraju cipele, da se odazovu i volontiraju na projektu, kako prilikom akcija prikupljanja cipela, tako i 5. aprila, 2024. godine, kada će cipele biti postavljenje Stazom sjećanja, simbolizirajući stope ubijenih građana Sarajeva i poginulih branitelja Armije i MUP-a RBiH.

Radio AS