SFF: Nećemo dopustiti da nas se koristi za promociju istorijskog revizionizma

Organizatori Sarajevo Film Festivala (SFF) oglasili su se nakon vijesti da je na događaju u okviru SFF-a “CineLink Drama Showcase Telekoma Srbija” u utorak održana promocija srbijanskog filma Radoša Bajića “Heroji Halijarda” i naveli da sporni film nije prikazan na SFF-u.

“U okviru biznis prezentacije kompanije Telekom Srbije na poslovnom forumu festivala, najavljen je između njihovih ostalih novih projekata, i film koji je još uvijek u postprodukciji – ‘Heroji Halijarda’. Date su osnovne informacije o projektu i prikazana tri inserta snimljenog materijala pred oko 70 prisutnih učesnika. Sadržaj prezentacije je bio isključiva odgovornost Telekoma Srbije”, naveli su iz SFF.

Istakli su da su do sada sa svim partnerima komunicirali s odnosom poslovnog povjerenja materijala koji će prezentirati.”

Sadržaj ovog projekta nikada nije spomenut. Jasno je da je ovim podmenutim revizionističkim sadržajem poslovno povjerenje narušeno”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da prihvataju odgovornost zbog ovog neprimjerenog sadržaja i razumiju negativne komentare javnosti.

“Odlučeno je da će već od sljedećeg festivala sve, pa i one poslovne prezentacije na SFF-u, proći selekciju programera festivala, što do sada nije bio slučaj jer su do sada slični poslovni subjekti iz ovog sektora bili slobodni da prezentiraju ono što rade. Također, unutar organizacije će se utvrditi kako da se slične situacije ne ponove”, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da “Sarajevo Film Festival neće dopustiti da se koristi za promociju istorijskog revizionizma bilo koje vrste”.

Brojne institucije, organizacije i istaknuti pojedinci najoštrije su osudili promociju srbijanskog filma Radoša Bajića “Heroji Halijarda” u okviru ovogodišnjeg SFF-a.

U ovom filmu četničke snage predvođene ratnim zločincem Dražom Mihailovićem prikazuju se kao pozitivni akteri koji su pomogli u velikoj akciji spašavanja savezničkih snaga iza neprijateljskih linija u Drugom svjetskom ratu.

Akcija spašavanja savezničkih pilota u organizaciji avijacije SAD-a u saradnji sa tadašnjom Jugoslovenskom vojskom u otadžbini četničkog generala Dragoljuba Draže Mihailovića trajala je od augusta do decembra 1944. godine.

Radio AS