Skupština KS dala saglasnost: Preostalih 17 stanova prelazi u trajno vlasništvo

Skupština Kantona Sarajevo, na jučerašnjoj Osmoj radnoj sjednici dala je saglasnost Ministarstvu za boračka pitanja KS da pristupi potpisivanju notarskih ugovora za preostalih 17 stanova koji su prethodno dodijeljeni na korištenje.

Riječ je o inicijativi koju je pokrenuo predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić, a kojom će u konačnici 51 stan preći u trajno vlasništvo pripadnika braniteljske populacije koji su ostvarili ovo pravo u skladu sa Zakonom o dopunskim pravima boraca/branitelja KS.

S obzirom na to da se stanovi na korištenje te stanovi u trajnom vlasništvu dodjeljuju pod jednakim uslovima, ovim će se trajno riješiti stambeno pitanje za preostalih 17 korisnika.

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Omer Osmanović je, nakon sjednice Skupštine, kazao kako je izuzetno zadovoljan što se realizacija ovog projekta privela kraju.

“Danas sam ponosan što smo uspjeli da obezbjedimo stambene jedinice u trajno vlasništvo za preostalih 17 članova porodica šehida i poginulih branitelja, te ratnih vojnih invalida, koji su stanove prethodno dobili na korištenje. Ovo je jedan zajednički poduhvat, i želio bih da se zahvalim svima koji su prepoznali inicijativu i podržali je, jer ovo je najmanje što možemo uraditi za porodice koje su izgubile svoje najmilije ili pak dijelove tijela. Sveobuhvatno, veliki projekt je priveden kraju, liste čekanja za dodjelu stanova su ukinute, a sada smo uspjeli da kompletiramo sve ono na čemu smo radili prethodne dvije godine. Mi naravno, i dalje nastavljamo da se brinemo o ovoj veoma osjetljivoj kategoriji, kroz projekte koji su pred nama”, poručio je ovom prilikom ministar Osmanović.

Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo će u narednom periodu realizovati potpisivanje notarskih ugovora za krajnje korisnike koji će stanove dobiti u trajno vlasništvo. Radi se o stanovima za 12 supruga šehida-poginulih branitelja, dva roditelja šehida-poginulih branitelja, te tri ratna vojna invalida.

Radio AS