Sljedeće subote počinje 11. Sarajevo International Guitar Festival

Jedanaesto izdanje Sarajevo International Guitar Festivala ove godine biti će realizirano u periodu od 11. do 14. juna, a javnosti će prezentirati tri vrhuska gitaristička cjelovečernja koncerta.

Festival, 11. juna otvara mlada nada evropske gitarističke scene Cristina Galietto (Italija), koju je kritika već odavno prepoznala po specifičnom umjetničkom senzibilitetu, nagrađenom mnogobrojnim evropskim priznanjima.

Pažnje vrijedno bit će i drugo veče, 13. juni, kada će koncertni podij podijeliti Özberk Miraç Sarigül, (Turska) i Jonas Egholm (Danska) – umjetnici sa ostvarenim međunarodnim karijerama. Svojevrsni festivalski vrhunac predstavlja nastup jedne od najvećih gitaristica današnjice – briljantne Margarite Escarpe (Španija), čiji je prepoznatljivi gitaristički izražaj odavno osvojio srca publike, ali i kritike.

Pobrojane koncertne aktivnosti, realizirati će se u akustičnom ambijentu Bošnjačkog instituta – Fondacija Adila Zulfikarpašića, sa početkom u 20.00 časova.

Novina u programskoj koncepciji Sarajevo International Guitar Festivala jesu predavanja koja će tokom prvog festivalskog dana održati eminentni pedagozi i gitaristi Mario Eterović (Srbija) i Luka Vlašić (Hrvatska).

Predavanja, koja u fokusu imaju aktuelne teme vezane za muzičko izvođaštvo općenito, ali i gitaru kao instrument, rezultat su nastojanja direkcije da pored umjetničke obuhvati i pedagoško-edukativnu komponentu.

Predavanja, inače javnog karaktera, odvijat će se u koncertnoj sali Cvjetko Rihtman prema programskoj shemi festivala, koju donosimo u cijelosti:

Subota

  • 11:00/ Sala Cvjetko Rihtman, Predavanje:

Mario Eterović (Srbija): Psihološke tehnike za usavršavanje javnog nastupa i kontrola treme

  • 13:30/ Sala Cvjetko Rihtman, Predavanje:

Luka Vlašić (Hrvatska): Ruska sedmožičana gitara

  • 20:00/ Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikapašića, Koncert:

Cristina Galietto (Italija)

Ponedjeljak

  • 20:00/Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića, Koncert:

Özberk Miraç Sarigül, Jonas Egholm (Turska, Danska)

Utorak

  • 20:00/ Bošnjački institut – Fondacija Adila Zulfikarpašića

Margarita Escarpa (Španija)

Radio AS