Spomenik prirode Skakavac proglašen jednom od TOP 100 priča Zelenih destinacija 2023. godine

Na međunarodnoj konferenciji Green Destinations 2023, koja se održala u Tallinnu u Estoniji 9. i 10. oktobra 2023. godine, Spomenik prirode “Skakavac” Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja s pričom o dobroj praksi “Where Urban Meets Nature – Monument of Nature Skakavac” – “Gdje urbano susreće prirodu – Spomenik prirode Skakavac” proglašen je jednom od  TOP 100 priča Zelenih destinacija o održivosti za 2023. godinu u cijelom svijetu, u kategoriji koja svake godine promoviše održivi turizam i priče dobrih praksi, a sve s ciljem promovisanja same destinacije.

Samoj prijavi dobre priče je prethodila procjena kriterija Green Destinations koje je bilo potrebno ispuniti kako bi se mogao prezentovati rad i dobra priča Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja. Dobra priča o praksi “Where Urban Meets Nature – Monument of Nature Skakavac” – “Gdje urbano susreće prirodu – Spomenik prirode Skakavac” upoznaje čitatelje s izazovima s kojim se Ustanova susretala kroz niz godina rada, kako bi se jedinstvena priroda i kulturno-historijsko naslijeđe ovog prostora očuvalo za buduće generacije.

Ustanova je u saradnji s GIZ-om (Deutsche Gesellschaft fur Internationale Zusammenarbeit) i Green Vision Bosne i Hercegovine na ovaj način ušla u proces certificiranja Spomenika prirode “Skakavac” kao Zelene destinacije, jedne od pet destinacija s prostora cijele Bosne i Hercegovine.

Takmičenje se održavalo pod pokroviteljstvom Top 100 Partnerstva, s posebnim doprinosima od strane: Green Destinations, QualityCoast, Travelife, ITB Berlin, Asian Ecotourism Network, Ecotourism Australia, Global Ecotourism Network, Sustainable First i GLP Films. Ovo takmičenje je također podržano od strane Koalicije za budućnost turizma (Future of Tourism Coalition).

Green Destinations je nizozemska organizacija koja radi na procjeni, izgradnji kapaciteta i certificiranju destinacija i preduzeća opredijeljenih za održivi turizam.

Ova organizacija upravlja nizom globalnih programa kroz glavni tim koordinatora i voditelja programa. Vodi i globalno partnerstvo od preko 50 predstavnika, koji se sastoji od stručnjaka za održivi turizam, konsultanata i neprofitnih organizacija, a koji rade za korist zajednice Green Destinations. Do danas, više od 450 destinacija i 50 preduzeća iz 60 zemalja sudjelovalo je njihovim  programima. Zajedno s Green Destinations zajednicom i saradnicima, organizacija ima za cilj učiniti turizam boljim i održivijim.

“Za ovaj značajan uspjeh posebno su zasluženi svi uposlenici Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja Kantona Sarajevo, kao i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, koje kontinuirano pruža podršku zaštićenim prirodnim područjima Kantona Sarajevo.

Ministar Bečarević ovom prilikom javno upućuje čestitke Kantonalnoj javnoj ustanovi za zaštićena područja i želi im da i dalje promovišu zaštitu prirode i održivi turizam”, saopšteno je iz Vlade KS.

Radio AS