Spuštena dobna granica za prijave na pilot projekt preventivnih pregleda koje finansira Ministarstvo zdravstva KS

Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo donijelo je odluku da se spusti dobna granica kada su u pitanju preventivni pregledi, u okviru pilot projekta ranog otkrivanja raka grlića maternice, raka dojke i debelog crijeva.

Na stranici zivotjeupitanju.ba sada se mogu prijaviti sve osobe koje nisu prebolovale i trenutno ne boluju od karcinoma dojke, grlića maternice i debelog crijeva, koje imaju mjesto prebivališta na području Kantona Sarajevo, između 40-65 godina, a nisu obavile papa test, mamografiju ili kolonoskopiju u proteklih godinu dana.

U prvih 48 sati od početka ove kampanje prijavilo se preko 2.000 naših građana.

Trošak pojedinačnog pregleda iznosi 60 KM, a cjelokupan iznos po svakom pregledu za sve stanovnike Kantona Sarajevo snosi Ministarstvo zdravstva KS. 

Građani koji se prijave mogu birati između osam zdravstvenih ustanova u KS u kojima će obaviti pregled: Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“, Zavod za zdravstvenu zaštitu žena i materinstva KS, Zavod za zdravstvenu zaštitu zaposlenika MUP-a KS, te poliklinike Agram, Al-Tawil, Atrijum, Eurofarm Centar i SaNaSa. 

Osobe koje ne spadaju u rizičnu skupinu za rak debelog crijeva, a imaju slučaj ove maligne bolesti u porodici, druge vrste malignih oboljenja, ili upalne bolesti crijeva, mogu se prijaviti za test okultnog krvarenja u Poliklinici Atrijum i test ultrazvuka u Poliklinici Al-Tawil. Svi oni koji spadaju u rizičnu skupinu po navedenim parametrima, trebaju se odmah prijaviti na kolonoskopiju u Općoj bolnici “Prim dr Abdulah Nakaš”.

Radio AS