Stari Grad: Svi privrednici u užoj jezgri morat će imati jednoobrazne tende

S ciljem postizanja uravnoteženog i prikladnog izgleda uže gradske jezgre, Općina Stari Grad Sarajevo naložila je svim privrednim subjektima koji posluju u užoj gradskoj jezgri postavljanje jednoobraznih tendi jedinstvenog izgleda.

Ubuduće će sve tende koje se postavljaju u Starom Gradu morati biti bež boje, sa istaknutim grbom Općine Stari Grad Sarajevo na vrhu, te nazivom poslovnog subjekta s prednje strane. Za postavljanje ovakvih tendi, Općina Stari Grad neće naplaćivati naknade, dok bilo kakve druge tende neće biti dozvoljene. Obaveza privrednih subjekata bit će i da pribave ovjerenu izjavu statičara o stabilnosti postavljene fasadne tende.

“Na ovaj način spriječit će se narušavanje i skrnavljenje izgleda uže gradske jezgre koja je proglašena nacionalnim spomenikom, te uvesti red u oblasti postavljanja tendi na poslovne prostore”, kažu iz Općine.

Privrednici koji žele postaviti tende dužni su podnijeti zahtjev nadležnoj općinskoj Službi za urbanizam, koja će izlaskom na teren utvrditi uslove pod kojima se tende mogu postaviti, dimenzije i gabarite. Općina Stari Grad Sarajevo neće ni na koji način uticati na privredne subjekte po pitanju izrade tendi, ali će rješenjem koje će dobiti od Službe za urbanizam biti uslovljeni rokom od osam dana za izradu i postavljanje istih. Zahtjevi za postavljanje tendi mogu se predavati već od danas.

U međuvremenu, izvršena je kontrola stanja na terenu, te naloženo uklanjanje svih tendi iz uže gradske jezgre koje svojim izgledom, neprimjerenim bojama i reklamnim sadržajima narušavaju izgled Baščaršijskog trga, Ferhadije, Sarača i drugih ulica uže jezgre.

Nadležni inspekcijski organi će kontinuirano obilaziti teren i vršiti kontrolu poslovnih subjekata, te nalagati uklanjanje svake tende postavljene suprotno odredbama donesenih rješenja, a protiv prekršilaca poduzimati zakonom predviđene mjere.

“Ovakve akcije u Starom Gradu provode se kako bi se uveo red u oblasti korištenja poslovnih prostora, javnih površina i reklamnih sadržaja, te zakonskim putem spriječilo skrnavljenje najposjećenijeg i najstarijeg dijela Sarajeva. Na isti način je, odlukom općinskog načelnika Ibrahima Hadžibajrića donesenom prije sedam godina, izvršeno uklanjanje ljetnih bašti postavljenih van gabarita, kao i neprimjerenog mobilijara i tendi iz ulice Štrosmajerova. U ovoj ulici sada su ljetne bašte postavljene u dozvoljenim gabaritima, a suncobrani i slobodnostojeće tende imaju unificiran izgled”, navode iz Općine.

Radio AS