Šteta objasnio zašto se obustavlja tramvajski saobraćaj na liniji Željeznička stanica – Baščaršija

Ministar saobraćaja Kantona Sarajevo Adnan Šteta je obrazložio zašto će od 14. maja biti obustavljen tramvajski saobraćaj na liniji Željeznička stanica – Baščaršija.

S obzirom na to da će uskoro početi rekonstrukcija tramvajske pruge od Remize do Čengić Vile, tramvaji neće moći saobraćati do Remize, tj. do sjedišta preduzeća GRAS.

Shodno tome, Šteta je ukazao da su se odlučili na to da okretaljka kod Željezničke stanice bude privremeno stajalište za tramvaje koji budu saobraćali od Čengić Vile do Baščaršije. Tu će biti i prostor gdje će se tramvaji moći servisirati i održavati.

Kantonalni ministar je napomenuo da će od Željezničke stanice do Baščaršije saobraćati autobusi. Autobusi će nastaviti saobraćati od Ilidže do Čengić Vile, na dionici na kojoj se već rekonstruiše pruga, a dio autobusa će saobraćati od Ilidže do Baščaršije.

Šteta je potcrtao da se nastojalo iznaći najbolje rješenje za građane te da je nakon višednevnih konsultacija sa saobraćajnim inžinjerima utvrđeno da je prethodno obrazloženo rješenje najprihvatljivije.

Potvrdio je da se razmatrala potpuna obustava tramvajskog saobraćaja, tj. da tramvaji potpuno budu zamijenjeni autobusima. Kao razlog zašto se odustalo od ovog prijedloga jeste to što je ocijenjeno da bi korisnici javnog prijevoza znatno duže putovali.

To bi posebno bilo slučaj u samom centru grada, tj. od Marijin-Dvora do Baščaršije gdje se stvaraju velike saobraćajne gužve.

Podsjećamo, nadležni su najavili da će rekonstrukcija pruge od Ilidže do Čengić Vile biti okončana do augusta ove godine te da bi rekonstrukcija od Čengić Vile do Željezničke stanice trebala biti okončana sljedeće godine. U ljeto ove godine bi trebala početi gradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.

klix.ba

Radio AS