Stiže novi snijeg, temperature padaju do minus 11 stepeni, očekuje se i ledena kiša

U nastavku ovog mjeseca bez bitnijih promjena vremenskih prilika na prostoru Bosne i Hercegovine.

petak u Bosni pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno vedro, uz porast naoblake tokom dana. Poslijepodne i tokom noći u Bosni je moguća slaba kiša, a na planinama snijeg. Tokom noći u nizinama Bosne može biti susnježice i snijega. Jutarnja temperatura od minus dva do četiri, na jugu do šest, a dnevna od dva do osam, na jugu do 12 stepeni.

Prvog dana vikenda u Bosni pretežno oblačno vrijeme, a u Hercegovini pretežno vedro. U Bosni u nizinama kiša i susnježica, a u višim područjima snijeg. Jutarnja temperatura od minus tri do tri, na jugu do šest, a dnevna od minus jedan do četiri, na jugu od šest do 11 stepeni.

U nedjelju jutro pretežno oblačno. Prije podne razvedravanje u Krajini, a poslije podne i u ostatku zemlje. U jutarnjim satima i dio prijepodneva u istočnim područjima Bosne očekuje se snijeg ili susnježica. U nizinama je moguća i slaba l kiša. Jutarnja temperatura od -6 do 0, na jugu do 3, a dnevna od 0 do 6, na sjeveru, sjeverozapadu i jugu zemlje do 11 °C.

Prognoza do kraja godine

Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) objavio je prognozu do kraja godine, te najavio značajanu promjenu vremenskih prilika.

U nastavku ovog mjeseca bez bitnijih promjena vremenskih prilika na prostoru Bosne i Hercegovine. Umjereno do pretežno oblačno s povremenim slabim padavinama, preovladavat će u Bosni. Padavine će u nižim predjelima biti većinom u obliku kiše, a u nešto višim područjima kiša bi mogla prelaziti u susnježicu i u snijeg. Na planinama, očekivane padavine bit će u obliku snijega. Kiša bi se u dodiru s tlom mogla smrzavati stoga pazite na poledicu.

Uz promjenjivu naoblaku i sa znatno više sunčanih sati padavine na području južne Hercegovine će izostati. Jutarnje temperature će sredinom sedmice biti nešto niže u odnosu na prosječne a najviše dnevne će u većini krajeva biti pozitivne. Puhat će pretežno slab vjetar sjevernog i sjeverozapadnog smjera

Minimalne jutarnje temperature zraka u naredna dva dana varirat će od -8°C do -2°C u centralnim, u sjevernim područjima Bosne i do 2°C. Na jugu zemlje do 6°C. Najviše dnevne temperature između 0 i 5 u Bosni do 10 stepeni u Hercegovini. U drugom dijelu sedmice minimalne temperature od -3 °C, a maksimalne dnevne do 12 stepeni.

Za dane vikenda 18. i 19. decembra kao i početkom sljedeće sedmice prema dostupnim prognostičkim matrijalima očekuje se pretežno oblačno vrijeme s snijegom u većem dijelu zemlje.

Minimalne temperature zraka bit će u rasponu od -8°C i -3°C u Bosni, do 4°C u Hercegovini. U istočnim područjima Bosne jutarnje temperatue moguće su i do -11°C. Maksimalne dnevne temperature varirat će između -5 i 1 stepeni u Bosni do 5 u Hercegovini.

Radio AS