Stručnjaci u Sarajevu tražili rješenja za ublažavanje energetske krize pred nadolazeću sezonu grijanja

Inžinjerska komora Privredne komore Federacije BiH – Sekcija inžinjera mašinske struke izražava zabrinutost u pogledu nadolezeće grijne sezone, te želi doprinijeti iznalaženju kvalitetnih rješanja u cilju stabilnog snabdjevanja i prihvatljivih cijena energenata u FBiH. S tim ciljem danas su u Sarajevu organizirali okrugli sto “Problematika grijanja – izazovi i moguća rješenja u kriznim periodima”.

O aktuelnoj temi energijske tranzicije, dekarbonizacije u pogledu postizanja klimatske neutralnosti, te posebno o trenutnom stranju i mogućim mjerama ublažavanja energetske krize pred nadolazeću sezonu grijanja govorili su predstavnici vlasti, nadležnih ministarstava i stručnjaci iz navedenih oblasti.

Među njima je bio i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo Enver Hadžiahmetović. On je naveo da energetska kriza u svijetu, ali i zagađenje zraka u KS usložnjavaju problem grijanja.

“S jedne strane imamo socijalni moment – da osiguramo građanima grijanje, a s druge imamo ekološki problem, odnosno zagađenje zraka. I ovaj okrugli sto treba da ponudi rješenja, da s jedne strane osiguramo socijalni moment i imamo energijsku neovisnost, a s druge strane da imamo čist zrak. To nije lako, ali je moguće”, naveo je ministar Hadžiahmetović.

Upitan o trendu vraćanja na ugalj, odnosno neobnovljive izvore energije čak i u mnogo razvijenijim zemljama od Bosne i Hercegovine, ministar Hadžiahmetović je kazao da postoje određene granice, i da će se svakako voditi računa o kvaliteti zraka u Kantonu Sarajevo. Govoreći o sistemskom rješavanju problema najavio je pilot-projekt u Vogošći.

“Želimo da zamijenimo kopletan sistem grijanja na mazut toplotnim pumpama sistema voda-voda. Radi se o pilot projektu, poslije kojeg, ako uspijemo, slijedi revolucija u cijelom Sarajevu”, naveo je Hadžiahmetović.

Predsjednik Privredne komore FBiH Mirsad Jašarspahić kazao je da je i bez krize uzrokovane agresijom Rusije na Ukrajinu, cijenama energenata i aktuelne situacije s gasom, pitanje grijanja u Sarajevu nije riješeno, da je previše ovisno, te da se mora uraditi disperzija.

“Bez obzira na energetsku tranziciju koju BiH mora provesti, maksimalno se moramo osloniti na stvari koje imamo. Sve zemlje EU prave određene balanse, očekujemo i da BiH prilagodi svoje strategije, da bi njeni građani i privreda u budućnosti bili sigurniji”, naveo je Jašarspahić.

Upitan o aktuelnim izazovima, predsjednik Sekcije mašinskih inžinjera IKFBiH Nihad Harbaš danas je prije svega naveo uvozne energente, prvenstveno naftu i naftne derivate, te prirodni gas, jer na njihovu cijenu i dostupnost ne možemo utjecati.

“Ono što je na nivou BiH, energija koju možemo proizvesti iz domaćih resursa, jesu rješenja koja struka predlaže već 10-15. godina. U ovoj krizi pokazalo se da je jedino moguće rješenje prebaciti se na naše izvore energije i implementirati mjere energijske efikasnosti, kako bismo smanjili potrošnju. Kada govorimo o BiH i njenim resursima, potencijali su dobro poznati, ali postoje barijere koje trebamo prevazići”, izjavio je Harbaš. 

Radio AS