Sve spremno za prijevremene izbore za načelnika Općine Stari Grad

Predsjednica Općinske izborne komisije Stari Grad Sarajevo Nevzeta Mulalić potvrdila je da se privode kraju redovne izborne aktivnosti s ciljem osiguravanja transparentnog izbornog procesa u kojem će se birati novi načelnik ove općine.

Kako je kazala, općinska izborna komisija Stari Grad je uložila znatne napore kako bi se osigurala adekvatna priprema i provedba Prijevremenih izbora.

“Provedena je obavezna edukacija za predsjednike i članove biračkih odbora i njihovih zamjenika, uključujući testiranje i certificiranje, a sve s ciljem osiguranja stručnosti i kvalitetnog vođenja biračkih mjesta na dan izbora. Također, završen je i proces akreditovanja posmatrača za nadgledanje izbornih aktivnosti izborne komisije, Centra za birački spisak, biračkih mjesta i drugih izbornih mjesta. Samo jedan politički subjekat, SDP, podnio je zahtjev za akreditaciju svojih posmatrača, i to za njih deset. Nakon provjere predloženih kandidata, svi posmatrači su akreditovani”, rekla je Mulalić.

Općina Stari Grad će na dan izbora otvoriti 46 biračkih mjesta, osiguravajući tako neometano glasanje svojim građanima. Pravo učešća na Prijevremenim izborima za načelnika Općine Stari Grad Sarajevo imaju dva politička subjekta, a ukupan broj registrovanih birača na području općine Stari Grad Sarajevo iznosi 36.195.

Glasanje će se na izborni dan odvijati od 7:00 do 19:00 sati. Oni koji su zbog starosti, bolesti ili invalidnosti spriječeni da glasaju na biračkim mjestima, svoje pravo moći će ostvariti putem mobilnih timova.

“Birači koji su zbog starosti, bolesti ili invalidnosti vezani za svoje domove, a koji su pravovremeno popunili obrasce i dostavili medicinsku dokumentaciju, imat će priliku glasati putem mobilnih timova. Komisija je primila 143 zahtjeva za ovakav način glasanja i formirali smo 7 mobilnih timova koji će obilaziti teren na dan izbora”, dodala je Mulalić.

Podsjetimo, za nasljednika Ibrahima Hadžibajrića kandidati su Irfan Čengić iz SDP BiH i Dženan Selimbegović iz SDA.

Radio AS