Svečani prijem za ilidžanske prvačiće

Danas je Općina Ilidža organizovala svečani prijem za 750 prvačića koji su krenuli u svoju osnovnoškolsku avanturu. Uz prisustvo roditelja, učitelja i lokalnih zvaničnika, ovaj događaj je bio poseban trenutak za sve prisutne.

Općina Ilidža odlučila je prvi dan škole svim ilidžanskim prvačićima učiniti posebno zanimljivim i interesantnim, a sve kako bi s Centralnog trga ponijeli lijepa sjećanja na jedno novo životno iskustvo prožeto ljubavlju prema domovini.

Na Centralnom trgu danas se vijorila zastava Bosne i Hercegovine, a kreirali su je upravo prvačići. Ovo je simbolično bio njihov prvi školski zadatak.

“Ovo nije dan za velike govore, danas želim da sva naša djeca s ovog trga ponesu najljepše uspomene, da osjete i da stvore osjećaj šta je domovina, da dožive na prvi dan škole podizanje zastave jedine nam domovine. Siguran sam da smo u tom dijelu i uspjeli. Vjerujem da je našim đacima ovo jedan od najsretnijih i najljepših dana u životu”, kazao je načelnik Općine Ilidža, Nermin Muzur.

Prijemu su prisustvovali direktorice i direktori osnovnih škola, kao i ministrica obrazovanja Naida Hota-Muminović, koja je istakla da se iz godine u godinu trude, zajedno sa direktoricama i direktorima osnovnih škola, da se đaci dočekaju u što ljepšem ambijentu.

“Mogu reći da se nalazimo na najljepšem trgu i na najljepšem mjestu, između dvije škole. Učinimo da nam i ova školska godina prođe u međusobnom razumijevanju, lijepom ponašanju. Nastavit ćemo raditi ono što smo i dosad, kupovat ćemo nove kompjutere, novi školski namještaj, ali još važnije od toga, nastavit ćemo pružati podršku onima koji su najvažniji. To su vaše učiteljice i učitelji. Hvala vam za ovu divnu emociju kojom ste nas počastili. Neka nam je svima sretna i uspješna nova školska godina”, poručila je ministrica Hota-Muminović.

Svečana ceremonija u kojoj su djecu zabavljali Elvir Hadžijamaković – Lilo i brojne maskote završena je pjesmom Alekse Šantića “Ostajte ovdje” u izvedbi hora Prve osnovne škole.

Općina Ilidža osigurala je i simbolične paketiće za nove školarce, a koji su im podijeljeni u njihovim školama.

Radio AS