Svečano otkrivena ploča s novim nazivom ulice Bulevar Ivice Osima

U povodu obilježavanja Dana Općine Novo Sarajevo danas je kod stadiona Fudbalskog kluba Željezničar Grbavica svečano otkrivena ploča s novim nazivom ulice Bulevar Ivice Osima.

Svečanosti su između ostalih prisustvovali načelnik općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, predsjednik FK Željezničar Edis Kovačević, te novinar Muhamed Bikić.

Ploča je otkrivena mjesec dana nakon što je Skupština Kantona Sarajevo donijela odluku o promjeni naziva Zvorničke ulice u čast legende bh. nogometa.

Inicijativu da se Zvornička ulica preimenuje u Bulevar Ivice Osima je zvanično podnio FK Željezničar 17. maja prošle godine, odnosno 17 dana nakon što je u Grazu preminuo proslavljeni bh. nogometaš i trener.

Najprije je inicijativa morala proći na Općinskom vijeću Novo Sarajevo, a potom i na Komisiji za obilježavanje, čuvanje i njegovanje historijskih događaja i ličnosti Skupštine Kantona Sarajevo. Nakon skoro godinu dana je došla na glasanje u Skupštinu Kantona Sarajevo gdje je i usvojena sa 25 glasova za, dok se pet zastupnika nije izjasnilo.

Na taj način je pravomoćno donesena odluka o izmjeni naziva ulice Zvornička od broja 1 do 61 (bivša Dinarska ulica, od broja 1 do 45), na području Općine Novo Sarajevo u Bulevar Ivice Osima.

Inače, u ovoj ulici se nalazi i stadion Grbavica u čijoj je blizini Osim rođen, odrastao i počeo nogometnu karijeru u Željezničaru.

Osim, bez ikakve sumnje najveće nogometno ime u Sarajevu, ali i čitavoj Bosni i Hercegovini, preminuo je 1. maja prošle godine, samo pet dana prije svog 81. rođendana.

(Klix.ba)

Radio AS