Svečano otvoren Sarajevo Industry Fair 2023 – sajam građevinarstva, mašinstva i metalne industrije

Nakon gotovo 15 godina pauze, Sarajevo će ponovno biti epicentar sajamske aktivnosti u području građevine, metalne industrije i mašinstva.

Međunarodni sajam građevinarstva, mašinstva i metalne industrije “Sarajevo Industry Fair – SIF 2023” je novi specijalizirani sajam koji je danas svečano otvoren u Olimpijskoj dvorani Zetra.

Sajam se nalazi u dijelu koji zauzima preko 5.000 metara kvadratnih zatvorenog prostora i preko 2.000 metara kvadratnih otvorenog prostora, a okupio je više od 95 izlagača iz regije te više različitih industrija.

Ovaj dugoočekivani događaj održava se od 18. do 20. maja 2023. godine, u organizaciji agencija “Profi Team” iz Sarajeva.

Tematski obuhvaća istraživanje i projektiranje, izgradnju i održavanje objekata, visokogradnju, niskogradnju i hidrogradnju, materijale, opremanje objekata, građevinske strojeve, uređaje i alate, adaptaciju, rekonstrukciju i restauraciju, zanate, informacijske tehnologije i upravljanje projektima u građevinarstvu te opremanje interijera.

Organizatori ističu važnost ovog sajma za Sarajevo, ali i Bosnu i Hercegovinu.

Riječ je o prvom ovakvom projektu u glavnom gradu BiH nakon gotovo 15 godina te ima izuzetan značaj za razvoj grada i države. Sa fokusom na građevinarstvu, metalnoj industriji i mašinstvu, ovaj sajam će Sarajevu vratiti status središta sajamskih aktivnosti u ovim područjima. Posjetiteljima će biti pružena jedinstvena prilika za istraživanje novih proizvoda i tehnologija te stjecanje vrijednih informacija o ovim industrijskim sektorima.

Osim toga, SIF 2023 će biti i platforma za razmjenu znanja, iskustava i najboljih praksi među stručnjacima i profesionalcima iz industrije. On će otvariti vrata i za nove poslovne mogućnosti, pomažući izlagačima da uspostave nove kontakte, potencijalne kupce i partnere. Također, sajam će pružiti posjetiteljima mogućnost izravne kupovine proizvoda uz promotivne cijene, akcije i novitete na tržištu

Održavanje sajma industrije u Sarajevu ima pozitivan utjecaj na lokalnu ekonomiju i poslovnu zajednicu. Osim privlačenja investitora i poslovnih prilika, sajam također pruža mogućnost promocije lokalnih industrija na međunarodnoj sceni. To povećava vidljivost i reputaciju grada kao industrijskog središta te doprinosi jačanju ekonomije regije. Pored izložbenog, marketinškog i prodajnog segmenta, kompanijama ali i krajnjim korisnicima omogućeno je prisustvo i na stručnim panelima u toku tri sajamska dana.

Već prvog dana sajma, izlagači i posjetitelji su mogli prisustvovati uzbudljivim prezentacijama i panel diskusijama. Naime, kompanija M:TEL je imala prezentaciju na temu “Smart home”, dok je pažnju privukla i panel diskusiji na temu ”Zeleni beton” – problemi u nedostatku legislative za beton, transportni beton, i beton koji se ugrađuje u montažne konstrukcije.

Za kraj prvog dana, održana je i prezentacija Instituta za standardizaciju Bosne i Hercegovine, na temu pod nazivom “IBIH & Eurokodovi”.

Sutra, 19. maja, godine, od 14:30 sati, posjetitelji će imati mogućnost prisustva panel diskusiji na temu ”Solarna energija-potencijal, sadašnjost i budućnost”. Nakon toga, kompanija Isospan će prezentirati koje su to prednosti u gradnji nisko-energetskih i pasivnih stambenih objekata. Za kraj drugog dana, kompanija EMT Solar će uraditi prezentaciju svog poslovanja u segmentu solarne energije i potencijala iz ove oblasti.

Sarajevo Industry Fair SIF od momenta svog osnivanja teži da postane mjesto okupljanja i promocije svih značajnih proizvođaća i zastupnika iz BiH, regiona, Evrope i svijeta.

Ulaznice za sajam će iznositi 5 KM po osobi, s tim da dio novca od ulaznica ide u dobrotovrne svrhe.

Radio AS