Svjetska premijera filma “Bosanski lonac” na Sarajevo Film Festivalu

Dugometražni igrani film “Bosanski lonac” scenarista i redatelja Pave Marinkovića imat će svjetsku premijeru na 29. Sarajevo Film Festivalu, u prestižnoj sekciji “Open Air”.

Film je sniman u Grazu i Zagrebu, a glavnu ulogu odigrao je poznati bosanskohercegovački glumac Senad Bašić koji glumi Faruka Šegu, neuspješnog bosanskog pisca kojem prijeti deportacija iz Austrije ako ne dokaže da je pridonio austrijskom kulturnom životu. Posljednja mu je prilika kazališna grupa koja može postaviti na scenu njegovu mladenačku dramu. Farukov nevoljki povratak u kazalište natjerat će ga da shvati što je uistinu važno u životu.

Uz Senada Bašića, jaku glumačku ekipu čine Bruna Bebić, Andreas Kiendl, Birgit Stöger, Admir Glamočak, Zlatko Burić, Igor Kovač, Goran Grgić, Dejan Aćimović, Julia Franz Richter, Dražen Kühn, Aleksandar Petrović, Wolfram Berger i mnogi drugi.

Glavni je producent hrvatske, austrijske, bosansko-hercegovačke koprodukcije Stanislav Babić (Telefilm), a film je nastao uz potporu HAVC-a, Cine Art Štajerske, Eurimagesa, Film Commissiona Graz, EACEA Medije, HRT-a i Fondacije za kinematografiju Sarajevo.

Direktor fotografije jest Peter Roehsler, montažer Dubravko Slunjski, a skladatelj Ted Regklis. Scenograf je Burkhard Stulecker, kostimografkinja Vedrana Rapić, a majstorica maske Ana Bulajić Črček. Za vizualne efekte i izradu vizuala bio je zadužen Krsto Jaram, a dizajneri zvuka bili su Natalija Strahinić i Ognjen Popić.

Koproducenti su Peter Roehsler (Nanook Film) te Slaven Knezović (Oktavijan Film).

“Ako u svakom filmu ima neke istine, u ovom ima i nešto više. Naime, vrlo je osoban. Priča je to o čovjeku koji je negdje putem izgubio sebe i sada ima priliku da se ponovno nađe. Htjeli smo je ispričati nježno, duhovito, ali i dramatično, jer su njeni ulozi prilično veliki. To je priča o porazu, i kako se nositi s njim, a politički je kontekst taj koji našeg junaka stavlja u gotovo bezizlazan položaj.

Nakon složenog finansiranja, a još težeg snimanja, mislim da smo napravili film koji je istovremeno višeslojan, ali i vrlo komunikativan sa širokom publikom. Zato je domaći teren Sarajevo Film Festivala idealan za svjetsku premijeru filma. Ponosan sam na cijelu ekipu, a posebno na kompletan glumački ansambl”, izjavio je Pavo Marinković.

Svoje zadovoljstvo povodom svjetske, sarajevske premijere nije krio ni glavni glumac Senad Bašić: “Reditelj i scenarist Pavo Marinković ukazao mi je povjerenje igrati glavnu ulogu u filmu ‘Bosanski lonac’. Pročitavši scenarij, osjetio sam da sve u njemu istinito začudno treperi. Osjetio sam se kao Čehovljev Trepljev. Sa zadovoljstvom sam prihvatio Pavin poziv potpuno svjestan odgovornosti i težine posla koji me čekao, naročito zbog činjenice da je većina moje uloge pisana na njemačkom jeziku, koji ne poznajem. Poziv da svjetska premijera bude na 29. SFF-u istinski me obradovao. Vjerujem da je SFF odlična platforma koja će ‘Bosanski lonac’ učiniti vidljivim publici i filmskom svijetu”.

29. Sarajevo Film Festival održaće se od 11. do 18. avgusta, a svjetska premijera filma “Bosanski lonac” održat će se 13. avgusta u programu “Open Air” uz naklon filmske ekipe i autorskog tima.

Radio AS