Svjetski dan multiple skleroze: U svijetu skoro 2,3 miliona oboljelih, u BiH 3.000

Multipla skleroza (MS) je hronična upalna bolest središnjeg živčanog sistema, što znači da upalna oštećenja mogu zahvatiti veliki i mali mozak, moždano stablo i kičmenu moždinu.

MS se javlja u svim životnim dobima, ali najčešće između 18. i 50. godine života. Bolest je nepoznatog uzroka i nepredvidljivog toka. Današnje spoznaje i rezultati brojnih istraživanja ukazuju da je multiple skleroza autoimuna bolest koja nastaje djelovanjem faktora okoline, ali i uticajem genetske sklonosti za MS.

Skoro 2,3 miliona ljudi u svijetu ima dijagnosticiranu MS. Od tog broja, 3.000 oboljelih su građani Bosne i Hercegovine. Učestalost oboljevanja od MS-a je dva do tri puta češća kod žena nego kod muškaraca.

Fokus Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za ovu godinu je prevencija, očuvanje i unapređenje zdravlja stanovništva Kantona Sarajevo, te će u skladu sa tim raditi i na pripremi aktivnosti koje se tiču ove bolesti.

Za ovu godinu Ministarstvo zdravstva KS radit će i sveobuhvatnu kampanju podizanja svijesti o prevenciji, ranim pregledima i očuvanju zdravlja, kroz edukacije, panel diskusije i aktivnosti u kojima će se nastojati razgovarati o ovakvim i sličnim bitnim temama za naše građane.

Radio AS