Svjetski dan prve pomoći

Svjetski dan prve pomoći je godišnja kampanja koja promoviše obuku prve pomoći za spašavanje života širom svijeta, a obilježava se od 2000. godine, druge subote u septembru, na inicijativu Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca.

Ovogodišnja tema Svjetskog dana prve pomoći je cjeloživotno učenje prve pomoći i zagovara obuku za sve starosne grupe: djecu, odrasle i starije osobe.

Svjetski dan prve pomoći ima za cilj podizanje svijesti o tome kako prva pomoć može spriječiti povrede i spasiti živote u svakodnevnim i kriznim situacijama, kao i promovisati dostupnost prve pomoći, stoga i Međunarodne organizacije Crvenog krsta i Crvenog polumjeseca potiču ljude da prođu osnovnu obuku iz prve pomoći ili da se barem edukuju koristeći sve dostupne pouzdane izvore.

Događaji i aktivnosti koje se održavaju ovog dana usmjerene su na obuku prve pomoći. Svake godine se bira nova globalna tema za dan, a učesnici se podstiču da planiraju događaje u skladu sa temom tekuće godine.

Radio AS