Telemach Omladinski Film Festival predstavio program, 55 filmova na šest lokacija

Impozantan broj filmova, gostiju, popratnih programa i tri muzička spektakla predstavljeni su danas na pres-konferenciji Telemach Omladinskog Film Festivala (OFF), koji će biti održan od 18. do 22. jula.

Direktor Festivala Kenan Musić kazao je da je to najspektakularnije i najveće izdanje OFF-a do sada, sa najvećim brojem premijera te novim programima, koji će zasigurno privući veći broj ljubitelja filma.

“Ovo je godina kojom treba da se ponosimo više nego i jednom drugom. Petnaesto izdanje festivala zaista mora da bude najbolje do sada. Trudili smo se cijelu godinu da Sarajevo osvjetla obraz grada filma i filmskih festivala”, istakao je.

Musić je najavio da će ovogodišnji OFF prikazati 55 filmova na šest festivalskih lokacija, i to besplatne projekcije dugometražnih filmova iz tri selekcije u okviru Ilidža Open Air na ljetnoj pozornici te Vils Summer Screen u kinu između muzeja.

Pored toga, najavio je i sjajan program dugometražnog filma u okviru otvorenog kina Poli Open Air Gimnazijska te projekcije takmičarskih kratkih filmova u okviru Pozorišta mladih.

“Nakon ceremonije otvaranja Festivala, na trgu ispred Narodnog Pozorišta Sarajevo nastupit će Kiril Džajkovski koji će spektakularnim nastupom označiti početak ovogodišnjeg Festivala”, istakao je Musić.

Kao i prethodne godine, OFF će i ove godine ugostiti nekoliko teen glumačkih zvijezda iz Evrope, a direktor Musić je kazao da će pred Mihajla Veruovića Voyage-a i Anite Ognjanović, kojima će u okviru otvaranja Festivala na Ilidži uručiti nagrade za najbolji glumački duo, festival ove godine ugostiti i dvije talijanske Netflix zvijezde kojima će biti uručene posebne nagrade.

“Riječ je o Mattia Carranu te još jednom mladom glumcu čije ime će OFF objaviti u danima koji su ispred nas. Pored toga, OFF će ove godine ugostiti više od 200 stranih mladih autora, glumica i glumaca i specijalnih gostiju”, zaključio je Musić.

Menadžerica za odnose s javnošću Telemacha Edina Kurić-Zorlak istakla je da su mladi budućnost, ali i sadašnjost te da, otkako su prisutni u BiH, investiraju u sport, ali i slične projekte kao što je OFF.

“Sigurna sam da ćemo ponuditi publici ovogodišnjeg festivala mnogo inovacija, što se od nas i očekuje. Želim da svi uživaju narednih dana”, naglasila je.

Predsjednik Turističke zajednice KS Haris Fazlagić je napomenuo značaj ulaganja OFF-a u promociju turizma u Kantonu Sarajevo te razloge podrške Visit Sarajeva-a OFF-u.

“OFF spada u top pet događaja ove godine u Kantonu Sarajevo i ima veliki značaj za turizam, jer ima mnogo atraktivnih događaja”, istakao je.

Konferenciji su prisustvovali i načelnici Općina Ilidža i Novo Sarajevo, Nermin Muzur i Hasan Tanović, koji OFF podržavaju značajnim finansijkim sredstvima i zbog čije su podrške otvorena kina na Ilidži i na Vilsonovom besplatna.

Za ulaz u kino potrebno je preuzeti besplatne karte on-line ili pred projekciju, u zavisnosti od raspoloživosti.

Izrazili su zadovoljstvo što imaju priliku ugostiti Festival u svojim općinama u nadi da će on postati stalna kategorija.

Generalni sponzor ovogodišnjeg Festivala je kompanija Telemach BH, koja je nizom zajedničkih aktivnosti sa festivalom dokazala svoju društvenu odgovornost i iskrena nastojanja da pomognu OFF-u u razvoju kulture i filma u Sarajevu i Bosni i Hercegovini.

Ovogodišnji OFF donosi i svoj festivalski trg sa nizom događaja ispred Pozorišta mladih te mnoštvom aktivnosti na svim lokacijama.

Posljednju noć Festivala, nakon dodjele nagrada u okviru Vils Summer Screen bit će održan i koncert kultnih “Letu štuka” koji će publiku zabavljati do ponoći, kada će početi zvanični after party Festivala u Domu mladih.

Online ulaznice za kupiti i preuzimanje besplatnih ulaznica moguće je od danas, 6. jula na tickets.omladinski.ba, dok će Box office biti otvoren od 17. jula svaki dan od 11 do 20 sati na trgu ispred Pozorišta mladih.

(FENA)

Radio AS