Terović: Počelo čišćenje terena pijace “Kvadrant”, večeras odvoženje uništenih boksova

Čišćenje terena na pijaci Kvadrant na kojoj je u nedjelju 5. novembra izbio požar koji je uništio boksove i robu zakupaca koja se nalazila na pijaci, započeto je jučer i nastavljeno danas, potvrdio je Feni direktor KJKP Tržnice-pijace Sarajevo Jasmin Terović.

Prema njegovim riječima, danas se radi na uklanjanju lima i krovne konstrukcije.

“Uklonili smo već 90 posto lima, a sada skidamo krovnu konstrukciju i prije sat vremena krenuli smo i sa uklanjanjem boksova. Večeras iza 20.00 sati nastavljamo aktivnosti odvoza uništenih boksova, kako ne bi sada ometali saobraćaj i smetali drugim građanima koji koriste cestu za svoju dnevnu komunikaciju. U saradnji sa preduzećem Rad večeras od 20.00 sati ćemo nastaviti prevoz uništenih boksova. Odvozimo ih na našu lokaciju u poslovnu jedinicu Stup”, kazao je Terović.

Naglasio je da očekuje da će u što kraćem roku uspjeti da očiste lokaciju na kojoj se desio požar kako bi se odmah nakon toga moglo krenuti u uređenje pijace i dovoženje novih boksova.

“Uvjeren sam da ćemo sve uspjeti da očistimo do kraja sedmice ili početka naredne sedmice, kako bi se moglo krenuti sa pripremama i dovoženjem i postavljanjem novih boksova i uređenjem pijace”, kazao je Terović.

Podsjetio je da je jučer održan sastanak sa predstavnicima Vlade Kantona Sarajevo na kojem je razgovarano o mogućim modelima pomoći usred ovog nesretnog slučaja.

“Vlada KS mora naći model kako u skladu sa zakonskim propisima može direktno pomoći iz budžeta. Imami smo prijedloge i mi kao preduzeće, i zakupci i predstavnici Vlade. Imamo obećanje da će na narednoj sjednici Vlade donijeti određene zaključke po pitanju toga kako i na koji način pomoći.

Naš prijedlog je bio da se prije svega pokuša u skladu sa mogućnostima budžeta i Vlade i drugih zakonskim mogućnosti izdvoji jedan dio jednokratnih novčanih sredstava koji bi mogli pomoći zakupcima. Drugi prijedlog je da se u budžetu za 2024. godinu obezbjede troškovi zakupnine za ove zakupce za godinu dana kao i plaćanje doprinosa”, kazao je Terović.

(FENA)

Radio AS