Top sa Žute tabije tradicionalno najavio početak ramazana

Top sa sarajevske Žute tabije zapucao je tačno u 18:06 sati, a time je ozvaničen početak svetog muslimanskog mjeseca ramazana.

Tradicionalno svakog ramazana sa sarajevske Žute tabije se čuje top koji označava kraj posta. Ono što je također postala tradicija posljednjih godina je okupljanje i građana koji žele iftariti na otvorenom, ali uživati i u zvukovima ezana koji dopiru sa brojnih sarajevskih džamija.

Prema Takvimu Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, zalaskom sunca u srijedu, 22. marta, nastupa mjesec ramazan i tada će se klanjati prva teravija, dok će prvi dan posta biti u četvrtak, 23. marta. Nakon mjeseca posta muslimani dočekuju Ramazanski bajram, jedan od dva najveća muslimanska praznika, a bajram-namaz je u petak, 21. aprila.

Ramazan je deveti mjesec hidžretskog kalendara koji muslimani i muslimanke provode u postu od zore do zalaska sunca, nastojeći steći Božije zadovoljstvo, moralno pročišćenje i duhovnu snagu.

Prema islamskom učenju, u ovom odabranom mjesecu nalazi se noć Lejletu-l-kadr u kojoj je ljudima počelo spuštanje Božije objave Kur’ana i noć Bedra, historijskog događaja koji je snažno usmjerio povijest islama.

Muslimani poste od zore do zalaska sunca, u tom periodu suzdržavaju se od hrane, pića i pušenja. Hrana i piće se serviraju dva puta, prije zore i nakon zalaska sunca. U Bosni i Hercegovini tradicionalno se iftari u krugu porodice, a ramazanska druženja traju do kasno u noć.

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović je kazao da se u ovaj ramazan ulazi pod motom “Porodica u ramazanu – Ramazan u porodici”

“Predaje nam govore da je Božiji Poslanik, a.s., bio najdarežljiviji čovjek, a da je posebno darežljiv bio u ramazanu. Budimo, dakle, i mi posebno darežljivi. Neka nijedan vjernik ne ostane usamljen i napušten. Allah je milostiv, a Njegova milost je u ovom mjesecu još veća”, poručio je reis Kavazović.

Radio AS Sarajevo i web portal www.radioassarajevo.com svim muslimanima želi da predstojeće mubarek dane provedu u dobrom zdravlju, duševnom miru i blagostanju, sa svojim porodicama, prijateljima i komšijama. Ramazan Šerif Mubarek Olsun!

Radio AS