Toudic: Znati Francuski jezik znači proširiti horizont i upoznati svijet na drugačiji način

Međunarodni dan frankofonije obilježava se 20. marta u zemljama francuskog govornog područja, ali i u onim zemljama gdje je francuski jezik manje rasprostranjen. U Bosni i Hercegovini sedam zemalja “udružilo je snage” kako bi obilježili bogatim kulturnim programom obilježili Dan frankofonije.

U programu Dana frankofonije ove godine učestvuju ambasade Belgije, Bugarske, Francuske, Luksembruga, Rumunije, Srbije i Švicarske.

Kako je istaknuto na današnjoj konferenciji za medije u Francuskom institutu u Bosni i Hercegovini, misija Međunarodne organizacije frankofonije (OIF)  je promovisanje francuskog jezika, kao i kulturne i jezičke raznolikosti, u službi mira, demokratije i ljudskih prava.

Ambasadorica Francuske u BiH Christine Toudic kazala je da Francuski jezik govori 321 milion ljudi na pet kontinenata.

“Međunarodna organizacija frankofonije, koja danas okuplja 88 država i vlada, ima za cilj promovisanje Francuskog jezika u cijelom svijetu, kao i kulturnih i jezičkih raznolikosti u službi mira, demokratije i ljudskih prava. Znati Francuski jezik znači proširiti svoj horizont, upoznati i gledati svijet na drugačiji način, a tu su i nove mogućnosti za posao u brojnim ekonomski snažnim područjima”, kazala je Toudic.

Dodala je da je za ovogodišnji Dan frankofonije pripremljen bogat kulturni program za sve uzraste.

Šef diplomatskog ureda Belgije Benjamin Sturtewagen ističe da je u ovoj zemlji više od 40 posto stanovništva frankofono, te da su vrijednosti koje frankofonija promovira važne za stanovništvo Belgije.

“Jedna od misija frankofonije je promocija kulturnih vrijednosti. Diplomatska kancelarija Belgije je izuzetno sretna što će ponuditi koncert na kojem će nastupiti operni pjevač i tenor Jasmin Bašić, zajedno sa operskim pjevačicama iz Narodnog pozorišta, koji su pripremili program francuskih šansona”, naveo je Sturtewagen.

U toku Sedmice frankofonog filma, od 22. do 29. marta, gledaoci će moći prisustvovati projekcijama filmova u Sarajevu, Mostaru i Banjoj Luci, ali i u još šest gradova širom Bosne i Hercegovine.

(Fena)

Radio AS