U amfiteatru Gimnazije Dobrinja premijerno prikazan kratkometražni film “Grad kraljeva”

Jučer je u amfiteatru Gimnazije Dobrinja u Sarajevu, u sklopu priredbe povodom Dana državnosti Bosne i Hercegovine, premijerno prikazan kratkometražni igrani film “Grad kraljeva”. Film je snimila grupa učenika koja pohađa Dramsku sekciju uz mentorstvo profesorice Aide Hasović.

Film “Grad kraljeva”, čija je radnja smještena u vrijeme srednjovjekovne Bosne, govori o gradu Bobovcu kojeg je osnovao Stjepan II Kotromanić, a kasnije naslijedio Tvrtko I Kotromanić. Knjiga putopisa “Pogled u Bosnu: Tragom bosanskih kraljeva” autora Ibrahima Kajana bila je inspiracija za ovaj film. Film je osmišljen na način da putopisac u svojoj sobi piše o putovanju u Bobovac, a nakon toga dolazi njegova kćerka koja ga počinje ispitivati o tom putovanju. Tada ulazimo u suštinu putopisa gdje imamo isječke, opise Bobovca, Stjepana II Kotromanića, Elizabete Kotromanić, Dušana Silnog i Tvrtka I Kotromanića. Međutim, to je zapravo sve piščev san, odnosno imaginacija onoga svega što bi želio da pretoči u svoj putopis koji piše u tom trenutku.

“Istraživala sam mnogo o tome kako bismo mogli da obilježimo Dan državnosti Bosne i Hercegovine i priredimo priredbu i naišla sam na knjigu putopisa književnika Ibrahima Kajana te smo došli na ideju da jedan dio te knjige pretočimo u predstavu, no, međutim, odjednom smo odlučili da snimimo film i tako je sve krenulo”, rekla je Aida Hasović, profesorica bosanskog jezika i književnosti u Gimnaziji Dobrinja i jedna od scenarista filma.

Profesorica Hasović je u izjavi za naš portal istakla da je mnogo ponosna na učenike i članove Dramske sekcije i da joj je zadovoljstvo raditi s njima. Dodala je kako je mnogo sretna što su zajedno sve uspjeli realizovati.

Faruk Beglerović, učenik Gimnazije Dobrinja i član Dramske sekcije, bio je zadužen za režiju, scenarij, kameru, zvuk i montažu. Kaže kako je ovo prvi film koji je režirao.

“Bilo je naporno, s obzirom na to da smo bili vremenski ograničeni i bilo je teško organizovati sve, ali smo se uspjeli snaći. Hvala, prije svega, Zemaljskom muzeju na ustupanju prostora za snimanje filma, te Narodnom pozorištu na posuđivanju kostima”, izjavio je Faruk te dodao kako se nada da će i u budućnosti biti još ovakvih projekata.

Suana Đuderija, učenica Gimnazije Dobrinja i članica Dramske sekcije, jedna je od glumica u filmu “Grad kraljeva”. Kaže kako su njeni utisci nakon snimanja filma divni te ističe kako je impresionirana filmom.

“Od malih nogu sam imala tu ljubav prema sceni i filmu i nisam nikad ni sanjala da ću upravo ja biti dio takvog projekta i veoma sam zadovoljna. Ovo je moj prvi dodir sa scenom, prva uloga i prvi snimljen film i iskustvo je prelijepo. Film je ispao i više nego dobar za nekoga ko je amater”, rekla je Suana.

Dodala je da je ekipa na setu bila divna i da bi joj bila čast da i u budućnosti učestvuje u sličnim projektima.

“Bilo mi je izuzetno zabavno na setu i nisam ni znala da je toliko teško glumiti, ali su svi dali najbolje od sebe i pokazali se u najboljem svjetlu. Ovim putem bih iskoristila priliku da pozdravim svoju profesoricu bosanskog jezika Aidu Hasović i da joj se zahvalim jer bez nje ovo ne bi bilo moguće”, izjavila je Suana.

(Feđa Kulina/Radio AS Sarajevo)

Radio AS