U Bosni i Hercegovini detektovan prvi slučaj flurone

U Bosni i Hercegovini detektovan je prvi slučaj flurone, kombinovane infekcije virusom gripe i koronavirusom. Prvi slučaj zabilježen je u kliničkom centru u Banjoj Luci.”Dana 4. 1. 2022. u uzorku pacijenta hospitalizovanog u UKC-u Republike Srpske detektovana je istovremeno RNK Influenza A (H3) i SARS-CoV-2 (metodom Film Array – respiratorni panel RP2 plus)”, saopćeno je.

Ovo je prvi do sada detektovan slučaj istovremene infekcije sa ova dva virusa u našoj zemlji, a radi se o pacijentu koji je 2000. godište, iz Banje Luke.

“Pacijent je trenutno svjestan te hemodinamski i respiratorno stabilan”, kazao je.

U Zavodu za kliničku mikrobiologiju UKC-a Republike Srpske postoji mogućnost istovremene detekcije više od 20 parametara dijagnostike najčešćih virusnih i bakterijskih infekcija respiratornog trakta na aparatu BIOFIRE FILMARRAY SYSTEMS (Biomerieux), u roku od jednog sata.

Kažu kako ovo znatno ubrzava dijagnostiku i doprinosi kvalitetu usluge.

“Ovakav nalaz potvrda je cirkulacije oba virusa u populaciji te mogućnosti nastanka istovremene infekcije izazvane virusom influence i SARS-CoV-2, slično kako je već potvrđeno u drugim zemljama”, zaključili su.

klix.ba

Radio AS