U Federaciji BiH u srijedu Dan žalosti

Vlada FBiH donijela Odluku da Dan žalosti bude proglašen isti dan kad i u drugom entitetu kako bi poštovanje ubijenima bilo odato isti dan na teritoriji cijele BiH.

Na prijedlog Federalnog ministarstva rada i socijalne politike danas je na hitnoj sjednici Vlade Federacije BiH donesena Odluka o proglašenju srijede, 16. avgusta 2023. godine, Danom žalosti u Federaciji BiH zbog trostrukog ubistva i ranjavanja isto toliko ljudi u Gradačcu.

Naime, kako je saopćeno iz Federalnog ministarstva rada i socijalne politike, Vlada FBiH čekala je Odluku Vijeća ministara BiH o proglašenju Dana žalosti, a kako je izostalo usvajanje te inicijative na Vijeću ministara sazvana je hitna sjednica Vlade FBiH na kojoj je usvojena Odluka o proglašenju dana žalosti u Federaciji.

Vlada FBiH vodila se time da se Dan žalosti obilježi na teritoriji cijele države isti dan, a obzirom da je Republika Srpska za Dan žalosti proglasila srijedu, odlučeno je da Dan žalosti u FBiH također bude u srijedu. Na taj način, uprkos ne proglašavanju Dana žalosti na nivou države, isti će biti obilježen na teritoriji oba entiteta u srijedu, 16. avgusta 2023. 

Dan žalosti obilježava se obaveznim isticanjem zastave Bosne i Hercegovine na pola koplja, odnosno jarbola, na zgradama Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i institucija Federacije Bosne i Hercegovine.

Tradicionalno, mediji Dan žalosti ispoštuju prilagođavanjem svojih programskih šema u skladu s prilikom, a na javnim mjestima dozvoljeno je organizovanje i održavanje kulturno-zabavnih programa, saopćeno je iz Federalnog ministarstva za rad i socijalnu politiku, saopšteno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Radio AS