U galeriji Općine Novi Grad otvorena izložba ”Unikatne keramike”

U galeriji Općine Novi Grad Sarajevo danas je otvorena izložba “Unikatne keramike” u sklopu projekta “Umjetnost iz izloga” Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine (ULUPUBIH).

Keramika ili pečena glina na prostorima Bosne i Hercegovine koristila se još u doba Neolita 5.000 g.p.n.e. Butmirska kultura je poznata u svijetu po svojim keramičkim posudama koje se ubrajaju u remek djela dekorativne umjetnosti. Danas se samo rijetki umjetnici bave izradom keramike.

Udruženje likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u Bosni i Hercegovini među svojim članovima ima grupu umjetnica koje su izabrale keramiku za svoj umjetnički izraz. Svaka ponaosob pokazala je različite pristupe u odabiru tema kao i tehničku raznolikost prilikom oblikovanja predmeta. Tako se među njihovim umjetničkim predmetima mogu pronaći skulpture od keramike, unikatne zdjele i tanjiri kao i keramički nakit.

Na ovoj izložbi predstavile su se umjetnice Bojana Mikulić, Halida Emrić, Maja Žmukić i Lejla Ćehajić.

Bojana Mikulić od 1982. godine redovna je članica Udruženja likovnih umjetnika u BiH, a od 2003. redovna članica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera u BiH, u kojem je obnašala funkciju člana Umjetničkog savjeta u mandatu od dvije godine.

“Za ovu izložbu radila sam na jednoj temi ”cipele i tašne”. Inače svaki put radim nešto novo, ne zadržavam se na istim formama i istim oblicima, volim da istražujem i uživam u keramici. To je tehnika u kojoj se nikad ne zna šta može iznjedriti na kraju. Moram reći da jako volim morske motive, pa sam i ovog puta ubacila jedan morski motiv. Sretna sam da nam je omogućena jedna ovakva izložba gdje možemo prikazati svoja djela”, kazala je Mikulić.

Halida Emrić, članica Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti i dizajnera Bosne i Hercegovine, dobitnica je tri nagrade “Collegium Artisticum”, te nagrade publike na međunarodnoj izložbi minijature u Tuzli. Osnivač je umjetničkog studija za izradu umjetničke keramike 2006. godine i ovom prilikom kazala je da joj je posebo drago što se danas ima priliku predstaviti sa svojim radovima, te se zahvalila Općini Novi Grad na ukazanom povjerenju.

“Na ovoj izložbi predstavila sam se sa par sitnih svojih radova, par vazni i tanjura, kao i nekih malih zdjelica. Moj obim je daleko veći gdje je većina mog djela posvećena našoj historiji, a moja najveća inspiracija je naša tradicija”, kazala je Emrić.

Izložba će biti otvorena za posjetioce do 30. septembra radnim danima od 10 do 15 sati. Ulaz za sve posjetioce je besplatan.

Radio AS