U Kantonu Sarajevo 254 nova slučaja zaraze koronavirusom, preminulo šest pacijenata

Rezultati PCR i antigenskih testiranja u protekla 24 sata potvrdili su 254 nova slučaja zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS, u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavile su se 444 osobe. Šest pacijenata je preminulo od posljedica ove bolesti.

Trenutno su na bolničkom liječenju 154 pacijenta, od kojih su 142 sa akutnom infekcijom. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 82,47 posto. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 98 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 56. Na respiratoru je pet osoba, osam ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju pet pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 3.488 aktivnih slučaja Covid-19 infekcije. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 104.641 osoba zaražena koronavirusom dok su 99.272 izliječene.

“Prosječan dnevni broj slučajeva u proteklih sedam dana iznosi 314 “, podaci su Zavoda za javno zdravstvo KS.
U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 346 pacijenata, a nijedan od njih nije upućen na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u Covid-ambulantama uzeta su 1.174 brisa. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži, te u Semizovcu i Novom Gradu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 629 poziva, a obavljeno je i 197 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Proteklog dana u KS vakcinisano je 365 osoba.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radio AS