U Kantonu Sarajevo 706 novozaraženih koronavirusom, preminulo pet osoba

Rezultati PCR i antigenskih testiranja u protekla 24 sata potvrdili su 706 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo. Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS, u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavilo se 645 osoba. Pet ih je preminulo od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 210 pacijenta, od kojih su 204 sa akutnom infekcijom. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 75,71 posto. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 141 pacijent, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 69.

Na respiratoru je šest osoba, 14 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju sedam pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 5.125 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 99.290 osoba zaraženih koronavirusom i 92.354 izliječene.

“Prosječan dnevni broj slučajeva u proteklih sedam dana iznosi 636″, podatak je Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledana su 522 pacijenta, od kojih je šest transportovano na bolničko liječenje. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži, te u Semizovcu i Novom Gradu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 988 poziva, a obavljeno je i 306 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Proteklog dana u KS vakcinisano je 368 osoba.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radio AS