U KS 548 novozaraženih koronavirusom, preminulo šest osoba

Rezultati PCR i antigenskih testiranja u protekla 24 sata potvrdili su 548 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo. Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS, u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavile su se 634 osobe. Šest ih je preminulo od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 211 pacijenata, od kojih su 200 sa akutnom infekcijom. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 75,83 posto. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječi se 146 pacijenata, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 65.

Na respiratoru je šest osoba, 13 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju osam pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 5.034 aktivna slučaja Covid-19 infekcije. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 99.838 osoba zaraženih koronavirusom i 92.987 izliječenih.

“Prosječan dnevni broj slučajeva u proteklih sedam dana iznosi 610″, podatak je Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 766 pacijenta, od kojih je osam transportovano na bolničko liječenje. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži, te u Semizovcu i Novom Gradu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 830 poziva, a obavljena su i 252 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama.

Proteklog dana u KS vakcinisano je 436 osoba.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radio AS