U KS 708 novozaraženih koronavirusom, preminulo pet osoba

Rezultati PCR i antigenskih testiranja u protekla 24 sata potvrdili su 708 novih slučaja zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo. Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS, u istom periodu od Covid-19 infekcije oporavile su se 624 osobe. Pet ih je preminulo od posljedica ove bolesti.

Trenutno je na bolničkom liječenju 200 pacijenata, od kojih je 196 sa akutnom infekcijom. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 75 posto. Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 133 pacijenta, a u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” 67.

Na respiratoru je osam osoba, 14 ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju šest pacijenata..

Kanton Sarajevo danas bilježi 5.560 aktivnih slučajeva Covid-19 infekcije. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 96.979 osoba zaraženih koronavirusom i 89.553 izliječenih..

“Prosječan dnevni broj slučajeva u proteklih sedam dana iznosi 718″, podatak je Zavoda za javno zdravstvo KS.

U Covid-ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 576 pacijenata, od kojih je osam transportovano na bolničko liječenje. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži, te u Semizovcu i Novom Gradu rade svaki dan u terminima od 07:30 do 20:00 sati.

Covid-pozivni centar zabilježio je 1.096 poziva, a obavljena su i 133 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u Covid-ambulantama. Proteklog dana u KS vakcinisana je 650 osoba.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Također, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Radio AS