U KS zatečeno 16 neprijavljenih radnika i 12 obveznika bez fiskalnih kasa

Na području Kantona Sarajevo inspektori Porezne uprave Federacije BiH – Kantonalnog poreznog ureda Sarajevo su 16.marta 2023. godine izvršili 51 inspekcijski nadzor kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost trgovine, ugostiteljstva, građevinarstva, pekarstva i ostale uslužne djelatnosti.

Kontrole su izvršene na području općina: Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža, Vogošća i Ilijaš s ciljem provjere poštivanja Zakona o fiskalnim sistemima i zapošljavanja radnika na crno. U ovim kontrolama inspektori Porezne uprave otkrili su 16 neprijavljenih radnika, 12 obveznika koji nisu evidentirali promet, 5 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i 5 objekta koja su radili bez odobrenja za rad nadležnog organa.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanje fiskaliziranog fiskalnog uređaja, rada bez odobrenja, doneseno je 12 rješenja o zabrani obavljanja poslovne djelatnosti od čega je 11 objekata zapečaćeno i izdata su 32 prekršajna naloga s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 54.000,00 KM.

Aktivnosti inspekcijskog nadzora na kontroli zakonitosti poslovanja poreznih obveznika i sprečavanju sive ekonomije će se nastaviti i u narednom periodu, stoga se pozivaju porezni obveznici kod kojih su utvrđene nepravilnosti da usklade svoje poslovanje i da poštuju zakone kako se ne bi izlagali sankcijama i nepotrebnim troškovima, saopćeno je iz Porezne uprave FBiH.

Radio AS