U Narodnom pozorištu izvedena premijera predstave “Marlene Dietrich – pet tačaka optužnice”

U prepunoj sali Narodnog pozorišta Sarajevo, premijerom dramske predstave “Marlene Dietrich – Pet tačaka optužnice“ autora i reditelja Harisa Pašovića, sinoć je svečano otvorena umjetnička sezona 2023/2024.

Mirjana Karanović nastupila je u naslovnoj ulozi Marlene Dietrich dok ostatak podjele čine: Mona Muratović, Elmir Krivalić i Enes Salković.

Za scenografiju predstave bili su zaduženi Lada Maglajlić i Vedad Orahovac, a za dizajn kostima bile su zadužene Irma Saje i Vanja Ciraj. Kompozitor je Dino Šukalo i sudio Modra rijeka.

Dizajn svjetla radio je Branislav Milinković, a video art radio je Dino Hujić. Direktor fotografije je Alen Alilović, a video produkcija koja je radila na predstavi je Source production.

Radnja predstave je o imaginarnom suđenju Marleni Dietrich. Premijerno je izvedena u glavnom programu ovogodišnjeg izdanja Mittelfesta, Međunarodnog umjetničkog festivala u Italiji na čijem je čelu Pašović bio od 2018. do 2020. godine.

“Marlene Dietrich – Pet tačaka optužnice” autora i reditelja Harisa Pašovića rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Sarajevo, Mittelfesta Cividale i BNP Zenica.

Prva repriza je na programu u četvrtak, 7. septembra, sa početkom u 19:30 sati.

Radio AS