U Narodnom pozorištu Sarajevo održat će se performans “Bol: Srebrenica je zvijezda padalica”

U foajeu Narodnog pozorišta Sarajevo sutra će s početkom u 21 sat biti izveden performans “Bol: Srebrenica je zvijezda padalica”, autorice Emine Minke Muftić.

Autorice teksta su: Melika Salihbeg Bosnawi i Janja Beč. Kao mentorica ovog projekta Emina Minka Muftić, ujedno je, jedna od četiri izvođača.

Uz nju će nastupiti i utjeloviti svoj bol prema tim tužnim zbivanjima, glumica Arma Tanović Branković, balerina Lejla Bajramović i svjedokinja vremena Fatima Muftić.

Projekat “Bol: Srebrenica je zvijezda padalica” je nastao kao žalosno podsjećanje na tragediju srebreničkog naroda, nepojmljivih razmjera.

Nastao iz potrebe glumice Emine Minke Muftić, da se na svoj, umjetnički način pruži značaj Srebrenici. Kreativnim odabirom literarnog predloška i sugestivnim interpretacijama, ove četiri žene, na sceni s minimalističkim scenskim rješenjima, otvorile su scenska nebesa i utisnule srebrenički bol u univerzalne okvire.

Svi elementi riječ, muzika, ples, korištenje rekvizite, izgled prostora, u funkciji ovog performansa, bili su, gotovo sakralnog karaktera.

Radio AS