U nedjelju prijevremeni lokalni izbori u BiH: Na 496 biračkih mjesta moći će glasati skoro 310 hiljada građana

Građani Tuzle, Bihaća, Srebrenika, Zvornika, Bratunca i Vogošće u nedjelju, 5. februara, na prijevremenim izborima za gradonačelnike, odnosno načelnike općina imat će priliku od 7 do 19 sati glasati na ukupno 496 biračkih mjesta, javlja Anadolija.

Radi se o 484 redovnih i 12 biračkih mjesta za glasanje nepotvrđenim glasačkim listićima (NNN) i lično (000) od čega je devet pridruženo redovnim biračkim mjestima. Na terenu će raditi i 29 mobilnih timova.

Prijevremeni izbori za gradonačelnika gradova Bihać, Tuzla, Srebrenik i Zvornik i načelnika općina Bratunac i Vogošća će se održati u nedjelju, 5. februara. U Bihaću, Tuzli, Srebreniku, Zvorniku, Bratuncu i Vogošći biračka mjesta se na dan prijevremenih izbora u nedjelju, 5. februara otvaraju u 7, a zatvaraju u 19 sati.

Izborna šutnja počinje 24 sata prije otvaranja biračkih mjesta, odnosno u 7 sati ujutro 4. februara i traje do zatvranja biračkih mjesta, odnosno do 19 sati 5. februara.

Na izborima učestvuje ukupno 13 političkih subjekata i to pet političkih stranaka, jedna koalicija i sedam nezavisnih kandidata. Ovjereno je ukupno 18 kandidata. Kandidatske liste su objavljene u službenim glasilima i na web-stranici Centralne izborne komisije BiH.

Priliku da biraju načelnika Vogošće imat će 27.359 birača na redovnim biračkim mjestima, devet na biralištima iz kategorije lično/odsustvo, 620 putem pošte te 112 putem mobilnih timova.

Radio AS