U Općini Novi Grad potpisani ugovori za stipendiranje 62 uspješnih sportista, učenika i studenata

U Općini Novi Grad Sarajevo potpisani su ugovori za stipendiranje šezdeset dvoje učenika i studenata sportista koji su ostvarili izvanredne sportske uspjehe u protekloj takmičarskoj sezoni na domaćim i međunarodnim takmičenjima.

Općina Novi Grad Sarajevo niz godina pruža mladim sportistima, ali i sportskim klubovima i kolektivima podršku u vidu sportskih stipendija i drugih vidova finansijske podrške. Ove godine su iz budžeta Općine Novi Grad Sarajevo za sportske stipendije izdvojena znatno veća sredstva u odnosu na prethodne godine. Također, i broj prijava je povećan gotovo 50 posto u odnosu na raniji period.

Najviše pojedinačnih stipendija dodijeljeno je u kategoriji taekwondoa, zatim odbojci, plivanju, vaterpolu itd. Na svečanosti povodom potpisivanja ugovora, prisutnim stipendistima, njihovim roditeljima i trenerima obratio se općinski načelnik Semir Efendić, uputivši im čestike za postignute rezultate, sa željom za uspjeh i u narednoj takmičarskoj sezoni, da postignu što bolje rezultate i osvoje što više medalja.

Načelnik je kazao da će nadležna općinska Služba nastojati u skladu sa finansijskim mogućnostima i budžetom za narednu godinu, planirati povećanje mjesečne stipendije. Osim stipendiranja učenika i studenata Općina puno ulaže u sportsku infrastrukturu, te daje finansijsku podršku sportskim klubovima iz Novog Grada. Konstantno se radi na tome da uslovi za sve sportove budu što bolji, da imamo i sportske dvorane, sportske terene, vanjske i unutrašnje, za sve vrste sportova.

Također, Općina pomaže i prvoplasirane sportske klubove (fudbal, košarka, rukomet i odbojka) iz novogradske općine, kroz finansiranje troškova lige i drugih troškova takmičenja, a u prijedlogu budžeta za 2024. godinu planirana su sredstva za finansiranje članarine za treniranje djeci koja se žele baviti sportom, a nemaju finansijsku mogućnost.

Prisutnima je dobrodošlicu poželjela i pomoćnica načelnika za obrazovanje kulturu i sport Adisa Šuman i izrazila zadovoljstvo velikim brojem mladih sportista koji su ove godine dobili stipendiju

Općine Novi Grad. Istakla je kako Općina Novi Grad putem svojih službi prati i pruža podršku svim sportskim klubovima na području naše lolakne zajednice i da su rezultati iz godine u godinu vidljiviji.

“Svi sportovi su zastupljeni i vidi se rad sportskih klubova koji u kontinuitetu napreduju i ostvaruju rezultate. Istakla bih dva kolektiva koji su na državnom nivu ostvarili značajne rezultate, radi se o Odbojkaškom klubu ‘Novi Grad’ i košarkaškom klubu ‘Realway’ koji su na državnom prvenstvu osvojili titulu državnog prvaka”, kazala je Šuman.

Ahmed Hasaković, učenik trećeg razreda Prve bošnjačke gimnazije rekao je da sportisti imaju puno troškova, te da im stipendija puno znači.

“Ja se bavim plivanjem već 12 godina i trenutno treniram u plivačkom klubu Sport time. Osvojio sam šest zlatnih državnih medalja na prošlom državnom prvenstvu Bosne i Hercegovine, plasman na Evropsko juniorsko prvenstvo dvije godine zaredom, plasman na svjetsko prvenstvo i mnoge međunarodne medalje”, rekao je Ahmed.

Tarik Sorguč trenira u sportskom plesnom klubu “Bolero”.

“Puno nam znači ova pomoć i ovom prilikom se želim zahvaliti Općini što je prepoznala naš uloženi trud i sve rezultate koje smo postigli, ne samo iz mog sporta nego iz ostalih sportova. Podrška nam puno znači, jer nam otvara neke nove prilike za pripreme i dalja usavršavanja, druge turnire i da i dalje predstavljamo BiH i naš klub na svjetskoj sceni u što boljem svjetlu. Sportski ples čine latino-američki i standardni plesovi, to je spoj sporta i umjetnosti u jednom. Ja sam u tome već dugo godina i zajedno sa svojom partnericom Amnom Osmanagić imali smo priliku da ove gpdine predstavljamo BiH u latino-američkim plesovima u Brnu, u Češkoj gdje smo postigli zapažene rezultate. Iza nas su brojni uspješni turniri, a ovo ćemo da iskoristimo kao dodatni motiv i vjetar u leđa za dalje uspjehe”, naglasio je Tarik.

Radio AS