U Općoj bolnici otvorena Treća škola akušerske anestezije

Pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo, danas je u Općoj bolnici “Prim.dr. Abdulah Nakaš” Sarajevo otvorena Treća škola akušerske anestezije.

Ova izuzetno važna edukacija, predvođena eminentnim svjetskim stručnjacima iz oblasti akušerske anestezije, održat će se od petog do devetog juna i okupiti zdravstveni kadar iz KS i drugih kantona koji će unaprijediti znanje, pružiti razmjenu iskustva i implementirati dobre kliničke prakse.

Otvorenju ove škole prisustvovali su predstavnici Skupštine Kantona Sarajevo, dopredsjedavajuća Jelena Pekić i zastupnica Belma Kapo, predstavnici Ministarstva zdravstva KS, stručni saradnik za koordinaciju projekata i preventivnih programa Mirna Pecikoza, šef Odjeljenja za zdravstvenu zaštitu Amra Hadžimuratović – Čustović, uvaženi gost koji će voditi edukaciju profesor Laurent A. Bollag, te predstavnici Opće bolnice prof.dr. Ismet Gavrankapetanović i dr. Ivan Keser, kao domaćini edukacije.

U ime Ministarstva zdravstva i ministra prof.dr. Harisa Vranića, pristunima se obratila Mirna Pecikoza, koja je istakla važnost ovakve edukacije, vođene stručnjacima na polju akušerske anestezije u jednoj od naših zdravstvenih ustanova u cilju proširenja znanja i vještina našeg zdravstvenog kadra.

“Jedan od primarnih ciljeva Ministarstva zdravstva je osiguravanje svih uvjeta za pružanje najbolje zdravstvene njege svim našim osiguranicima, naročito kada se radi o kategorijama kao što su porodilje i novorođenčad. Drago nam je da će naš kadar imati priliku čuti najnovija dostignuća iz ove oblasti od onih koji posjeduju bogato znanje i iskustvo, a koja će primjeniti na naše pacijente u KS. Ministarstvo, na čelu sa ministrom Vranićem, će nastaviti podržavati slične projekte, koji će educirati naš kadar i u konačnici doprijeniti njihovom zadržavanju u našim zdravstvenim ustanovama sa svim usvojenim znanjima”, istakla je.

Dopredsjedavajuća Skupštine Kantona Sarajevo Jelena Pekić naglasila je važnost podrške i zakonodavne vlasti ovakvim programima, a u cilju pružanja što kvalitetnije zdravstvene usluge u Kantonu Sarajevo. Tom prilikom je pozvala i druge kantone da, uz međusobnu saradnju i pomoć, omoguće bezbolne ginekološke intervencije i prirodne porode što je pravo svake žene.

Prisutnima su se obratili i profesor Laurent A. Bollag, vodeći stručnjak iz oblasti akušerske anestezije, prof.dr. Gavrankapetanović i dr. Keser, u ime Opće bolnice, koji su iskazali zahvalnost predstavnicama Skupštine KS Jeleni Pekić i Belmi Kapo na pokretanju inicijative za uvođenje analgezije za žene prilikom ginekoloških intervencija i poroda, ali i Ministarstvu zdravstva na podršci i saradnji na ovom projektu.

Direktor Gavrankapetanović je izrazio zahvalnost profesoru Bollagu koji je odvojio svoje vrijeme i došao iz Sjedinjenih Američkih Država kako bi svoje bogato iskustvo podijelio sa stručnjacima u našem gradu, te ih je pozvao da u potpunosti iskoriste njegovo znanje prilikom njegovog boravka u ovoj zdravstvenoj ustanovi.

Radio AS