U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u prvih devet mjeseci ove godine na hospitalizaciji bilo 12.428 pacijenata

U Općoj bolnici “Prim. dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu danas je održana sjednica Senata na kojoj su prezentovani rezultati rada te zdravstvene ustanove.

Kako je saopćeno, prim. dr.  Željko Ler, predsjednik Senata je iskazao žaljenje što nisu urodili plodom nastojanja da se Opća bolnica transformiše u kantonalnu, te je izrazio nadu da će nova vlast u Kantonu Sarajevo završiti započeti posao.

Direktor Opće bolnice prof. dr. Ismet Gavrankapetanović prezentirao je izvještaj o radu u 2022. u kojem je naglašeno da je u odnosu na raniji period broj prijema na bolničko liječenje porastao skoro za duplo i da je u devet mjeseci ove godine u Općoj bolnici bilo na hospitalizaciji 12.428 pacijenata.

Također, broj pruženih zdravstvenih usluga na bolničkim kabinetima narastao je na više od milion (1.113 437).

Istaknuto je da su liste čekanja smanjene na svim odjelima, a zapažen rezultat je ostvaren na Odjeljenju za radiološku dijagnostiku. Broj pruženih usluga na tom odjelu u proteklih devet mjeseci premašio je 80.000. Slična situacija je i na Urgentnom centru, Kabinetu za ortopediju, Kabinetu za ginekologiju i akušerstvo, Kliničkoj laboratoriji, ali i na drugim bolničkim odjelima.

Od planova za narednu godinu izdvojeno je formiranje Veteranske bolnice, odjela Onkologije gdje bi se aplicirala kemoterapija  pacijentima oboljelim od malignoma probavnog trakta i melanoma, otvaranje i opremanje Fonijatrijskog kabineta, kadrovsko popunjavanje i uvođenje novih usluga na Mikrobiologiji, te osnivanje Kliničke farmakologije, saopćeno je iz Opće bolnice.

Radio AS