U Općoj bolnici Sarajevo neće biti realizovan projekat “Borba protiv korupcije u porodilištima”

U decembru prošle godine je najavljena saradnja JU Opća bolnica “Abdulah Nakaš” u Sarajevu i Udruženja “Baby steps” na realizaciji projekta “Borba protiv korupcije u porodilištima”. Godinu dana kasnije, međutim, ovaj projekat nije zaživio.

Udruženje “Baby steps” i Opća bolnica su 7. decembra 2021. godine najavili zajedničku realizaciju projekta “Borba protiv korupcije u porodilištima” u cilju iskorjenjivanja jednog od najvećih problema u našem društvu.

Saradnja je trebala uključivati uvođenje elektronskog sistema prijave korupcije u porodilištu, kao i obuku osoblja o korupciji koja bi se realizovala u saradnji sa Uredom za borbu protiv korupcije i upravljanja kvalitetom KS, te Ministarstvom zdravstva KS.

Kako se navodi u zvaničnom saopštenju udruženja, unatoč njihovim brojnim pokušajima da se započne sa realizacijom, ovaj projekat nakon 12 mjeseci nije zaživio.

“Razlozi iza ovakvog postupanja su nama nepoznati, ali ne možemo ne iskazati svoje razočarenje i nezadvoljstvo ovakvim epilogom, naročito u svjetlu nedavnog izvještaja Evropske komisije gdje se kao jedan od prioriteta u oblasti zdravstva navodi poboljšanje uslova u porodilištima i zabrana akušerskog nasilja, koje je ujedno i temeljni razlog korupcije u porodilištima. Vrijedi također navesti i činjenicu da smo bez većih poteškoća uspjeli ostvariti dogovor o saradnji sa svim ostalim porodilištima koja su obuhvaćena projektom (UKC Banja Luka, UKC Tuzla, JU Bolnica “Sveti vračevi” Bijeljina)”, navedeno je u saopštenju Udruženja “Baby steps”.

Iz Opće bolnice su za Klix.ba potvrdili da do realizacije projekta neće doći, a razlog je – već uspostavljena politika bolnice u borbi protiv korupcije.

“Nije došlo do saradnje jer je u Općoj bolnici ‘Prim. dr. Abdulah Nakaš’ već uspostavljen sistem za prijavljivanje, koji je dostupan i prikladniji od ponuđenog, a kao što znate tolerancija na korupciju u ovoj zdravstvenoj ustanovi je nula”, naveli su iz ove stanove.

Kao što je već općepoznato, korupcija je duboko ukorijenjena u bh. porodilištima, a to je upravo tema kojom se bavi sve veći broj nevladinih organizacija u BiH.

U bolničkim čekaonicama, česta je tema koliko novca “spremiti u kovertu”. Time se stvara velika nejednakost i diskriminacija među porodiljima, a plaća se usluga koja je već plaćena kroz sistem zdravstvenog osiguranja. Iz tog razloga, neophodno je poduzeti adekvatne mjere u spriječavanju daljeg širenja ovog problema.

Klix.ba

Radio AS