U opštini Centar voda iz lokalnih vodovoda nije za piće

Iz Općine Centar Sarajevo saopćili su da voda iz lokalnih vodovoda na području ove općine nije za piće.

Kako su saopćili iz Općine Centar Sarajevo, kantonalni Zavod za javno zdravstvo izvršio je vanrednu higijensko-epidemiološku analizu uzetih uzoraka vode iz sistema gradskog te lokalnih vodovoda.

Analiza je obavljena, između ostalog, na lokalnim vodovodima na području općine Centar: Mrkovići, Radava, Kokorevac, Muharemovići, Nahorevo stijene.

Rezultati analiza uzoraka na mikrobiološke i fizičko-hemijske parametre su pokazali da uzeti uzroci sa lokalnih vodovoda nisu za piće zbog povećane mutnoće boje vode koja nije prihvatljiva za potrošače.

Tokom jučerašnjeg dana, kako je navedeno, odmah po primitku rezultata laboratorijskih analiza uzoraka vode, Služba za civilnu zaštitu i mjesne zajednice Općine Centar putem sekretara mjesnih zajednica, čiji stanovnici koriste vodu iz navedenih lokalnih vodovoda, obavijestili su građane da ne konzumiraju ovu vodu do daljnjeg.

Lokalna vlast je najavila da će putem Službe za civilnu zaštitu i mjesne zajednice, a u saradnji sa Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Bjelave, ako se ukaže potreba, osigurati alternativni način snabdijevanja pitkom vodom za stanovnike.

Radio AS