U ponedjeljak počinje 26. festival komedije “Smijeh je lijek”

Pod pokroviteljstvom Općine Centar, a u organizaciji Javne ustanove “Centar kulture i mladih” od 13. do 17. novembra 2023. godine, održat će se 26. festival komedije “Smijeh je lijek”.

Prvi dan festivala rezervisan je za komediju pod nazivom “Žiranti”, koja je urađena  prema tekstu Marija Ćuluma u režiji Muhameda Bahonjića, te u produkciji Bosanskog narodnog pozorišta Zenica. Prema riječima dramaturga predstave, Hasana Džafića, dramski tekst “Žiranti” spada u oblast najpopularnije dramske vrste, a to je komedija. Kostimografiju radi Ena Begičević, scenografiju Mensur Begičević, a muziku Igor Kasapović. Predstava počinje u 20 sati.

“Žene u crvenom” je nova produkcijska predstava Art Teatra Tuzle i Narodnog pozorišta Tuzla, a biće odigrana 14. novembra. Riječ je o komičnoj drami koja govori o sudbini četiri žene. Predstava je rađena po tekstu Davora Špišića. Režiju radi Midhat Kušljugić, asistentica režije je Jasmina Čelebić Tanović, scenografiju Dragan Krstić, kostimografkinja je Vesna Teodosić, a kompozitor Azur Jahić. Predstava počinje u 20 sati.

U srijedu, 15. novembra odigrat će se komedija D. R. Sandersona pod nazivom “Tko je ovdje lud”. U predstavi se radi o priči jedne psihijatrijske klinike i njezinim korisnicima. Reditelj i scenograf je Marko Torjanac, a u predstavi igraju Natalija Đorđević i Marko Torjanac. Predstava počinje u 20 sati.

Primijetivši da se ljudi i svijet u kome živimo radikalno mijenja, dokazani umjetnik, glumac, redatelj i autor Zijah A. Sokolović napravio je autorski projekat “Lijevo-desno glumac”. Predstava će biti prikazana 16. novembra sa početkom u 20 sati.

Posljednji dan festivala biće odigrana predstava Tarika Filipovića. Sam tekst je baziran na više dramskih, socioloških i antropoloških predložaka, a kompilirali su ga Tarik Filipović i dramaturginja Nina Skorup, uz redateljski touch Marija Kovača. Producent predstave je Mario Gigović za produkcijsku kuću FIJI. Predstava počinje u 20 sati.

Ulaznice za sve predstave za 26. festival komedije “Smijeh je lijek” po cijeni od 15 KM možete kupiti putem web stranice www.kupikartu.ba.   

Radio AS