U Radićevoj ulici otvoren “Ulični novogodišnji festival”

“Ulični novogodišnji festival” otvoren je večeras u Radićevoj ulici u Sarajevu. 

Posjetioce festivala ove godine dočekuje svjetlosna umjetnost i atrakcija, “Lightbusters”  i ulični perfomansi.

Kako je Feni kazala organizatorica festivala Edina Selesković, umjetnička svjetlosna instalacija zamijenila je prošlogodišnju muzičku scenu u Ferhadiji.

“Na ovoj lokaciji predstavit će nam se mnoštvo mladih umjetnika, što je bio i jedan od ciljeva ovogodišnjeg festivala. Željeli smo da vizuelna umjetnost bude ta koja će nas uvesti u Novu godinu. Festival je počeo večeras svjetlosnim performansom, a trajat će do 2. januara”, kazala je Selesković. 

Dodala je da na ovaj način organizatori žele Sarajevo uvrstiti na mapu gradova koji imaju svoje festivale svjetla. 

Organizatori iz Kulturamedia ističu kako su ove godine festival digli na još viši nivo želeći pokazati svjetski duh Sarajeva na najbolji način.

Performans  večeras ima i Sandra Šapina – Hajrić, izvođač sa štapovima i vatrenim bakljama, koja će nastupiti uz pratnju Sarajevo Drum Orchestra.

Neki od umjetnika i umjetnica koji će se predstaviti također su Amina Musić, Segmedina Bečirević, Ajla Pustahija i Manuela Kujundžić, kroz svjetlosni mural „Kolo“, te Anda Turulja kroz svjetlosnu instalaciju „Mustra“.

Pokrovitelj projekta su Vlada Kantona Sarajevo-Visit, Ambasada Savezne Republike Njemačke, Općina Centar Sarajevo, dok su partneri projekta Prolightart i BLOWup. 

Radio AS