U Rakovici kod Sarajeva će se graditi novi azil za nezbrinute životinje

U naselju Rakovica kod Sarajeva biće izgrađen novi azil za nezbrinute životinje – pse i mačke, saopštili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Kantonalno Ministarstvo privrede je prihvatilo inicijativu Terapijske zajednice Kantona Sarajevo za izgradnju azila te je ovu inicijativu uputilo kantonalnoj vladi na usvajanje. Za realizaciju inicijative zaduženi su i kantonalno Ministarstvo komunalne privrede, infrakstrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, Ministarstvo za rad i socijalnu politiku, raseljene osobe i izbjeglice, Zavod za planiranje razvoja i Terapijska zajednica.

Ministar privrede Adnan Delić (NiP) je podsjetio da će izgradnjom i pokretanjem novog prihvatilišta za nezbrinute životinje dodatno doprinijeti i učinkovitosti mjera koje provodi Ministarstvo privrede u oblasti javno-veterinarskog zdravlja u koje je dosad uloženo više od pola miliona KM.

“Ministarstvo već nekoliko mjeseci provodi akciju masovne sterilizacije-kastracije, vakcinacije, označavanja i dehelminizacije životinja sa ili bez vlasničkog staranja i svakako da će dodatna vrijednost biti i to da ćemo dio nezbrinutih pasa moći smjestiti i u novo prihvatilište, što će naše mjere dodatno osnažiti i učiniti učinkovitijim, jer će psi duže biti zdraviji ukoliko su u prihvatilištu, a samim tim rast će i stepen sigurnosti na ulicama našeg grada”, obrazložio je Delić.

Naveo je i to da je Ministarstvo privrede izdvojilo milion KM za obnovu prihvatilišta Prača 1 te da će se raditi na proširenju kapaciteta i ovog prihvatilišta.

“Nezbrinuti psi su godinama problem Kantona Sarajevo i njime se uglavnom bavilo kad dođe do eskalacije i narušavanja sigurnosti građana. Mi smo odlučili da se preventivno bavimo ovim problemom i već provodimo niz aktivnosti kojima će se unaprijediti opće javno-veterinarsko zdravlje, a izgradnja novog azila je svakako dio tih aktivnosti”, dodao je ministar.

Novoizgrađeni azil za nezbrinute životinje Terapijske zajednice Kantona Sarajevo imao bi kapacitet prihvata ukupno 400 životinja, od čega 300 pasa i 100 mačaka te, osim što bi bio prihvatilište za nezbrinute životinje, ovaj azil bio bi i sastavni dio terapije za štićenike ove ustanove, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Primjetno je da se broj pasa lutalica na području Kantona Sarajevo ponovo povećao, a na šta ukazuju građani, ali i fondacija za zaštitu pasa Dogs Trust. Iz ove fondacije su nedavno saopćili da postoji mogućnost da ovaj problem eskalira, kao što je to bio slučaj prije nekoliko godina, ako nadležni ne reaguju.

Radio AS