U Sarajevo transportovani prvi kilometri novih tramvajskih šina

U Sarajevo su dopremljene nove tramvajske šine austrijskog proizvođača, saopćio je kantonalni ministar saobraćaja Adnan Šteta.

Riječ je o prvim kilometrima šina koje su transportovane vozom. Proizvođač šina je kompanija Voestalpine Rail Technology. Resorni ministar je 28. februara izjavio da će šine biti transportovane šine, a već je u toku izrada podloge na kojoj će biti postavljene.

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=348515193951207&set=a.272744704861590&type=3

Ranije je u nekoliko navrata da će rekonstrukcija tramvajske pruge od Ilidže do Remize, koja je počela krajem augusta prošle godine, biti završena u augustu ove godine. Ranije je bilo najavljivano da će radovi biti završeni u maju, a kao razlog zašto se to neće desiti Šteta je naveo nepridveđene poteškoće.

Nakon toga bi trebala početi rekonstrukcija od Remize do Željezničke stanice, Marijin-Dvora. Rekonstrukcija od Remize do Marijin-Dvora bi trebala biti završena sljedeće godine.

Radovi će koštati više od 20 miliona eura, a novac je osiguran kreditom od Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). Izvođač radova je konzorcij kineskih kompanija China Shandong International Economic&Technical Cooperation Group Ltd. i China Railway No.10 Enginerring Group.

Očekuje se da će rekonstruisanom prugom, s 15 novih tramvaja švicarskog proizvođača Stadler vrijednih 34 miliona eura te adaptivnim upravljanjem saobraćajem prijevoz tramvajem biti znatno unaprijeđen. Prvi tramvaji bi trebali biti isporučeni u septembru 2023. Kantonalna vlast obećava da će ove godine početi i gradnja tramvajske pruge od Ilidže do Hrasnice.

Radio AS